OEGSTGEEST – Een huis met een tuin. Heerlijk. Voor velen nog steeds welvaartsdroom. Een eigen stek, aangekleed met groen.
Wat het huis betreft, zijn we er snel uit. De meesten van ons zijn wel vertrouwd met klussen en inrichten. We hebben allemaal wel verstand van inrichting en smaak.
Voor de tuin ligt dat anders. Dat is toch vaak onbekend terrein. Zeker als er nog alles aan gebeuren moet.
Poeh. Opbouwen van je tuin, het is niet makkelijk!

 

tuin, tuingeluk

Zonnekruid (kleigrond).

 

Opbouwen van je tuin

Waar moet je beginnen?

Starten met de inrichting is niet de meest verstandige weg. Voordat je een buitenkeuken en tuinmeubelen gaat uitzoeken, waar je al overdonderd wordt door het aanbod, zie bijvoorbeeld Van der Garde tuinmeubelshop, doe je er goed aan je eerst af te vragen wat je met je tuin wil. En dan bedoel ik nog niet de keuze voor gras, sierbestrating en planten, nee je moet nog een stapje verder terug.

 

Tuingeluk

Aan welke eisen moet je tuin voldoen om er gelukkig van te worden? Anders. Hoe ziet jouw tuingeluk eruit?
Volgens Ben van Ooijen, eigenaar van De Tuinen van Appeltern, zijn er vier basisvoorwaarden voor tuingeluk. Als je die toepast, kan het niet anders of je krijgt een tuin waarin je je helemaal happy voelt.

 

tuin, tuingeluk

Ooievaarsbek (zandgrond).

 

Vier basisvoorwaarden voor tuingeluk

1- verhouding tussen groen en niet groen
2- toepassen hoge en lage beplanting
3- bepalen van de mate van privacy
4- bepalen van de mate van onderhoud

 

Op de site Tuingeluk wordt heel goed uitgelegd hoe je met die basisvoorwaarden om moet gaan.

 

Grondsoort

Ook belangrijk is het om vast te stellen met welke grondsoort je te maken hebt. Ligt je tuin op klei-, zand- of veengrond? Dat doet er nogal toe, want de ondergrond is bepalend voor de planten die er later op zullen bloeien. Op GroenVandaag helpt tuinontwerper Ron den Dikken je met het kiezen van geschikte planten.

 

Zandgrond, 10 planten voor zandgrond
kleigrond, 10 planten voor kleigrond
veengrond, 10 planten voor veengrond

 

tuin, tuingeluk

Japanse esdoorn (veengrond).

 

Zon

Als je dat gedaan hebt, hoef je alleen nog te kijken hoe de zon in de loop van de dag en maanden in je tuin staat. Heb je te maken met zonrijk of halfschaduw of schaduw?

 

Genieten & inspiratie opdoen

Als je het zo aanpakt, is het opbouwen van je tuin eigenlijk niet meer dan een soort stappenplan. Stap voor stap werk je toe naar een eindresultaat, dat je tot in lengte van jaren zal bevallen. Genieten dus, vanuit je heerlijke luie tuinstoel. En inspiratie opdoen. En jezelf een schouderklopje geven: dat heb ik toch maar eventjes gedaan!