Open kwekerijdag – Afgelopen zaterdag 20 juni is de open kwekerijdag Boskoop 2015 bezocht door ruim 5.500 groenliefhebbers. De bezoekers genoten van bloemen en planten en lieten zich informeren over het vak van de kweker. Demonstraties van enten en buxusknippen en de gelegenheid tot aankoop van planten zorgden voor een aantrekkelijk programma, dat bovendien met een kunstmarkt werd opgeluisterd.
Stichting Open Kwekerijdag Greenport Boskoop zal ook in 2016 een open dag organiseren, maar dan weer op andere locaties in Boskoop.
Open Kwekerijdag
Bron en impressie: openkwekerijdag.
Rozen en bomen
Veel groen om ons heen komt van de boomkwekerij. De bomen langs wegen, in het bos en in de woonwijk, maar ook de meeste planten in de tuin. Ook rozen, waterplanten en vaste planten komen bij boomkwekerijen vandaan. Greenport regio Boskoop is op wereldschaal het belangrijkste boomkwekerijgebied. Veel, diverse bedrijven kweken hier miljoenen planten die via onder meer tuincentra de weg naar de tuinen vinden. Ook leveren de kwekers hun planten aan hoveniers en aan overheden.
Zeker wanneer je een luchtfoto van Boskoop bekijkt, zie je dat het een bijzonder gebied is. Er worden al 500 jaar planten gekweekt. Dit komt omdat de regio Boskoop een uitstekende, voedzame bodem heeft waar de planten goed op groeien. De vele, langgerekte kwekerijen zijn omgeven door sloten. Deze werden vooral vroeger, maar ook nu nog, gebruikt om met boten (schuiten) de planten te transporteren.
Boskoop volgens Wiki
De bodem onder Boskoop is bijzonder geschikt voor de boomteelt. Eeuwenlang heeft Boskoop zich met name toegelegd op de teelt van fruit en fruitbomen (met name appels). Volgens sommigen werd men daarin gestimuleerd door de Abdij van Rijnsburg. Niet voor niets is de naam van de gemeente gegeven aan een appelsoort, die in de Lage Landen wijd verspreid is: de schone van Boskoop (ook bekend als de goudreinette), maar ook aan een druivenras, de glorie van Boskoop. Van de 15e tot de 17e eeuw werden er steeds meer bomen geproduceerd en deden ook andere siergewassen hun intrede, zoals Azalea’s. Zo kwam het dat Boskoop aan het einde van de 19e eeuw startte met de export van zijn producten, met Duitsland als eerste afnemer. Opmerkelijk is dat veel Boskoopse ’boomkwekerijen’ vooral sierteeltbedrijven zijn, want veel van de gekweekte boomsoorten zijn eigenlijk nog maar stekjes op het moment van verkoop. Bron: Wiki.
Groene Hart
Boskoop ligt in het Groene Hart, een traditioneel Hollands landschap. Prachtig om op de fiets te ontdekken
Nog meer Boskoopnieuws
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: