ROME – Pasen, bedankt voor de bloemen. De versiering van het Sint Pietersplein in Rome is een traditie sinds 1985. ‘De Hollanders komen er weer aan, het wordt weer Pasen’, zeggen de Romeinen…Sinds 1985 vormt de paasviering op het Sint Pietersplein een prachtig decor voor bloemen en planten van Nederlandse kwekers en handelaren. Tijdens het uitspreken van het Urbi et Orbi, de zegen over stad en wereld, door paus Franciscus ervaren 1 miljard kijkers over de hele wereld de pracht en kracht van bloemen en planten. Op deze eerste Paasdag spreekt de Paus traditiegetrouw zijn dankwoord uit voor de bloemen uit Nederland.

 

bedankt voor de bloemen

 

Pasen

Bedankt voor de bloemen

Voor hoofdarrangeur, floraal vormgever Paul Deckers, is het ieder jaar opnieuw een uitdaging om het grote Sint Pietersplein te versieren met Nederlandse bloemen en planten: een metamorfose naar een bloemenschilderij. Op dinsdag 16 april vertrok zo’n 30 ton aan plantmateriaal vanaf de Keukenhof naar Vaticaanstad.

 

Photocredit: Keukenhof / Laurens Lindhout

 

Voorbereiding

Aan de jaarlijkse reis naar Vaticaanstad gaan maanden van voorbereiding vooraf. Direct na Pasen worden de nieuwe plannen voor de volgende editie bedacht. Met de nieuwe ontwerpen, schetsen en tekeningen is Paul Deckers jaarrond bezig. Nadat de definitieve plannen klaar zijn worden deze besproken met het Vaticaan, waarna goedkeuring volgt.

 

Meeuwen

Sinds 2017 is het project met een bijzondere dreiging geconfronteerd! Tijdens editie 2017 werd Paul Deckers geconfronteerd met een ravage in het bloemwerk. ’s Morgens vroeg, 1-e Paasdag kwam het team erachter dat er een aanval van meeuwen had plaatstgevonden. Gelukkig waren er zoals altijd reservebloemen en kon de schade op tijd hersteld worden.
Sinds 2018 is André Frijters van vogelverschrikker.nl een onderdeel van het team en zorgt hij met professionele apparatuur met laserstralen voor een onbeschadigde versiering.

 

Goede Vrijdag

Al het materiaal, met uitzondering van de graszoden, wordt uit Nederland meegenomen. Bloembollen zijn voorgetrokken, in koelcellen bewaard en enkele dagen voor vertrek weer in de kas gezet, zodat alles precies op tijd bloeit. De nauwgezette voorbereiding is ook nodig omdat er ter plaatse erg weinig tijd is. De arrangementen worden op Goede Vrijdag gemaakt. De beplanting op het Sint-Pietersplein wordt Paaszaterdag gemaakt. De afwerking en laatste controle is Paaszondag in alle vroegte. Voor de verwerking van alle plantaardige materialen is die periode zeer kort. De buitenbeplanting blijft nog een aantal dagen staan. Daarna ruimen de medewerkers van de Vaticaanse tuinen alles op.

 

 

Strelitzia

Als hoofdbloem heeft Paul Deckers dit jaar voor de Strelitzia gekozen. De Strelitzia reginae of Paradijs Vogelbloem is een echte blikvanger: puurheid, kracht en een prachtige kleur.
In zijn werk als Floraal Vormgever maakt Paul Deckers vaak gebruik van de symboliek van bloemen. Bij de keuze van de bloemversiering is rekening gehouden met bloemen en symboliek.
Deckers: “Dit jaar kies ik voor de Strelitzia als noviteit in het project. Deze krachtige, stevige en pure bloem zal straks schitteren op het Sint Pietersplein. De oranje met blauwe kleur op het bordes van de Paus. Ik kies altijd voor bloemen die dicht bij mij staan, waar ik snel mee kan werken en die een krachtig effect hebben. De Strelitzia heeft een bepaalde oerkracht dankzij de oranje kleur en het complementaire blauw erin. De kleuren zijn heel opvallend. Het is net een vogel.

 

Symboliek

“Bovendien heeft de bloem een bepaalde symboliek: de oranje bloemen staan volgens Deckers voor de Heilige Heest die neerdaalt op de apostelen en de bloem staat voor vrijheid en onsterfelijkheid”.

 

Bollenvelden op het Sint Pietersplein: Hét Holland gevoel

Op Witte Donderdag vertrok het team van 30 medewerkers vanuit Schiphol naar Rome. De vrachtwagens met plantmateriaal en bloemen vertrokken vroeger in de Goede Week en arriveren ook op Witte Donderdag in Rome.
Het prachtige kleurenpallet op het Sint Pietersplein wordt grotendeels gemaakt door het gebruik van bolgewassen: Zo’n 35.000 bolbloemen.

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

 

Bolbloemen

Tulpen in de kleuren geel, wit, rood en oranje. Blauwe en witte Hyacinten en een veelheid van geel met hét Paasgevoel: de Narcissen. De plaatsing van de bolgewassen in de tuinen tegen de Basiliek en onderaan is zodanig dat het lijkt alsof je de bollenvelden in Lisse en Hillegom ziet. Lange rijen vol met kleur. Een prachtige aanblik: “De Keukenhof in Rome”.
De hoogteverschillen op het Sint Pietersplein worden optimaal benut waardoor de totale versiering nóg meer tot uiting zal komen.
Vanaf het plein naar het Altaar worden banen, cirkels gemaakt van 6.500 gele Narcissen. Dit zorgt voor een prachtig beeld.
Lopend vanaf het plein naar het Altaar loopt de Paus als het ware door een veld van Narcissen. De meterslange ronde banen met Narcissen zijn inmiddels een traditie op het Sint Pietersplein.

  

Bloemarrangementen op het plein

Op het plein zullen 3.600 duizend rozen verwerkt worden als grote bollen, ronde vormen: biedermeiers van witte, zacht-rose en zalmkleurige grootbloemige Avalanche rozen.500 Cymidiums in de arrangementen zorgen voor kleurrijke accenten in geel en felgroen. 1.500 Strelitzia’s worden verwerkt in ondre andere 10 grote creaties als grote blikvangers en vele arrangementen met Strelitzia’s staan in de tuinen en geven een prachtige kleur-intensiteit. Arrangementen van 2.500 Cornustakken in geel en rood, bloemstukken van 1000 prachtige blauwe Delphiniums maken de kleurcontrasten compleet.

 

Photocredit: Keukenhof / Laurens Lindhout

 

Planten

Het is ieder jaar opnieuw een magisch moment… de vrachtauto op het St. Pieterplein. Wanneer de grote bomen en arrangementen eruit komen wordt het daadwerkelijke startsein van de opbouw van de lentetuin gefloten.
Metershoge Berkenbomen tot 7 meter hoogte worden geplaatst tegen de St. Pietersbasiliek. 16 Salix alba chermisena tot 3 meter hoogte vormen voor een mooi grillig takkenspel met frisgroen blaadjes erop. In alle tuinen wordt de verdeling van de arrangementen en bomen zodanig gemaakt dat de camera´s steeds een goed beeld kunnen maken van de mis en de Paus. Er wordt dus goed rekening gehouden met hoogtes en dichtheid. Het is ieder jaar van belang in deze situatie goed met het Vaticaan af te stemmen.

 

pasen bedankt voor de bloemen

 

Bedankt voor de bloemen

30 ton plantmateriaal

Bolbloemen

-25.000 Tulpen in de kleuren Wit, Rood, Geel, Oranje met varianten in dubbelbloemig en tweekleurig bijvoorbeeld rood-wit. Soorten: Yellow baby(kort geel), Pretty Princess (rose), Kikomachi (geel), Seadove (rood), Spryng (lang rood), Canasta (rood met witte rand), Calgary (wit) en Princes Irene (prachtig oranje!)
-7.000 Narcissen geel, wit en donkergeel.
-2.000 Muscari (Blauwe druifjes)
-6.000 Hyacinthen in de kleuren blauw en wit.
-6.500 Tete a Tete Narcissen die gebruikt worden voor de ronde banen.

 

Snijbloemen

-1.000 DEWI-Delphinium stelen in de kleuren Hemelsblauw, Donkerblauw, Wit.
-3.600 Avalanche Rozen in de kleuren Wit, Pearl en Sweet Avalanche
-500 unieke Cymbidium stelen in felgroen en geel
-1.500 Strelitzia bloemen
-1.000 Strelitzia bladeren
-2.500 Cornus takken: Rode en gele Kornoelje

 

Bomen en planten

-Betula (Berken) bomen: 4 tot 7 meter hoog 10 stuks
-16 Salix alba chermisena tot 3 meter hoogte
-90 potplanten Amaryllis / Hippeastrum in de kleur Rood

Foto-credits Paus Franciscus: Ashwin Vaswani on Unsplash
Foto-credits Vaticaan: MAO YUQING on UnsplashNog meer over de paradijsvogelbloem