HONSELERSDIJK – Potlelie. Zachtheid is een van de lifestyletrends van 2019. De potlelie sluit daar prachtig bij aan. Heel veel soepel blad, prachtige pastelkleuren, vriendelijke vibe. Laat de lente maar rustig in je woonkamer landen.
 Er is altijd wel een kleur en een soort die past bij je smaak en interieur. Een net-even-anders-bloembol: de exotische lelie in prachtige kleuren.
 Lelie is er als snijbloem en kuip- en tuinplant, maar is in een kleiner formaat ook verkrijgbaar als verrassende, compacte woonplant.

 

potlelie

 

Potlelie

Woonplant van de maand

Uit de pot komt een compleet torentje aan groen, met daarboven als kroon de mooie bloemen, zowel enkele als dubbele. Er zijn soorten die een geruststellend huisparfum voor je zijn. In de aromatherapie staat lelie voor een gevoel van veiligheid. Maar er zijn ook geurloze lelies voor wie daar de voorkeur aan geeft.

 

potlelie

 

Stylingtips

Combineer ze met varens en andere bladplanten tot een binnentuintje.
Kies voorjaarskleuren als roze, geel en wit met een beetje sassy oranje.
Hou de potten simpel: één kleur, één soort materiaal: zo vallen de bloemen extra op.

 

Zie ook: 3 stijltrends voor de groenbranche 2019

 

Wereldreiziger

Lelie is een kruidachtige plant. De plant groeit uit een bloembol en telt meer dan honderd soorten, waarvan de meeste groeien op het noordelijk halfrond. De oervorm komt vermoedelijk uit China, de plant groeit nog altijd in Korea, Japan en delen van Siberië en verspreidde zich via de Kaukasus, de Balkan en de Alpen naar Europa en later Amerika. Je vindt lelies in het wild het vaakst in een bossige omgeving of op grasland.

 

potlelie

 

Verzorging

– Lelie houdt van veel licht, maar niet van felle zon.
– Regelmatig water geven, het is beter de kluit niet te laten uitdrogen.
– Uitgebloeide bloemen kun je gewoon wegplukken.

 

potlelie

Tweede leven

Wil je de lelie een tweede leven geven, stop dan de potlelie na de bloei in de volle grond. De bol is winterhard en zal volgend jaar weer bloeien.

 

 

Woonplant van de maand

Lelie is Woonplant van maart 2019. De ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.

 

Zie voor Tuinplant van de maand het artikel Bloesembomen.

 

Voor meer informatie zie:
 www.mooiwatplantendoen.nl