HONSELERSDIJK – Stijltrends. De trends in de groene branche zijn bekend. Tuinbranche Nederland, iBulb en Bloemenbureau Holland werkten hiervoor samen met trendwatcher Aafje Nijman.
Gezamenlijk stelden zij voor komend jaar drie stijltrends voor de sierteeltsector vast.
Oude structuren worden afgebroken, nieuwe ontstaan. In de huidige tijdgeest speelt technologie 
een groeiende rol in ons leven. De bijbehorende discussie over ethiek, maar ook de kilheid van een afstandelijke wereld heeft direct effect op hoe we ons huis en onszelf aankleden. Dat levert 3 nieuwe stijltrends op.

3 stijltrend

harvesting elements

3 stijltrends

Duurzaam, toekomst, veilig

trends voor 2019

1- Harvesting Elements
2- New Frontiers
3- Soft landing

trend

harvesting elements

1- Harvesting Elements

Binnen deze stijltrend draait het om duurzaamheid en de dag van morgen. Onze bezorgdheid over de toekomst leidt tot meer sobere keuzes en een nieuwe verantwoordelijkheid. De leefbaarheid van onze directe omgeving, maar evengoed die van de gehele planeet is een terugkerend thema.

Interieur 
In het interieur leidt deze trend tot rustgevende interieurs waar ritme en het pure product telt. De duurzame insteek zorgt voor een ware terugkeer van hergebruikte materialen die hun echtheid behouden. Hierdoor zien de samengestelde materialen en producten er niet perfect uit, maar zie je als het ware hun historie.
 Ook bloemen en planten hebben in deze trend een bijzondere rol: monoboeketten mogen worden gedroogd of we kijken met nieuwe ogen en plaatsen een bont plantboeket in een vaas.

Buiten

De tuin is opgeruimd, heeft een heldere efficiënte indeling en waar mogelijk worden materialen hergebruikt. Het visuele contrast komt onder andere terug in het gebruik van natuurlijke elementen, bijvoorbeeld beton gecombineerd met schelpen.

Vormen en kleuren

De vormen zijn simpel en zonder poespas. Ook vind je veel natuurlijke, onregelmatige organische vormen. Wit- en grijstonen en zwart voeren de boventoon, gevolgd door blauwtinten en worden vergezeld met natuurlijke kleuren groen, blauw en bruin.

trends

harvesting elements

Materialen en dessins
De gebruikte materialen zijn uiteenlopend en vaak ontstaan door meerdere materialen bij elkaar te brengen. Deze gerecyclede materialen hebben vaak een onaf, grof karakter. Natuurlijk ogende dessins of dessins zonder opsmuk zijn in deze trend favoriet. Marmerlook en vlekpatronen, maar evengoed een simplistische ruit of streep voor weefsels.

2- New Frontiers

De toekomst is hier. Deze stijltrend draait om snel, smart en senses. Hoe kunnen we in een steeds slimmere leefomgeving in contact blijven met onszelf? Er moet gezocht worden naar een gezonde balans, we moeten een nieuw ritme vinden binnen het tempo waarin zoveel voor ons wordt bepaalt, bedacht en verwacht.

3 stijltrends

new frontiers

Interieur
In het interieur leidt deze trend tot het gevoel dat er overal slimme, technologische oplossingen zijn te vinden. Bijzondere metallic finishes, transparante materialen met verloopjes en spiegelende effecten geven het geheel een sci-fi effect.
Bloemen en planten blijven juist zo simpel mogelijk en zien we vooral in.

Buiten

In de tuin vertaalt deze trend zich eveneens mysterieus en futuristisch. Dezelfde technologische gemakken van binnen nemen we mee naar buiten. Het gevoel van een slimme tuin wordt versterkt door het gebruik van kleur en materialen. Vervreemdende dieptewerkingen, patronen met olievlek of iriserende effecten zorgen voor een ongrijpbaar gevoel.

3 stijltrends

new frontiers


Vormen en kleuren
De vormen zijn strak, geometrisch of juist futuristisch. Opvallend is dat de materialen belangrijker dan de vorm.  Paars en lila spelen de hoofdrol. En ook metallic uitwerkingen en spiegelende kleuren zijn gelinkt aan deze stijltrend.

Materialen en dessins

De gebruikte materialen zijn van kunststof, glas, metaal of er wordt gebruik gemaakt van glas en keramiek met een bijzondere finish.
 Kleurverlopen, grafische lijnstructuren en lijntekeningen met perspectief zien we als dessin met regelmaat binnen deze trend.

3 stijltrends 2019

soft landing

3- Soft Landing

Binnen deze stijltrend draait het om een zachte landing. In de maatschappij, maar bovenal in je directe leefomgeving. Met zoveel chaos in de buitenwereld mag het thuis allemaal wel wat vriendelijker, zachter, mooier. Een plek waar je veilig en comfortabel kunt zijn, alsof je gehuld bent in een warme deken.

Interieur 
In het interieur leidt deze trend tot alles zacht: zachte tinten, zachte materialen en zachte, soms wuivende, varianten van bloemen en planten. Hier en daar verwijzen folkloristische details naar een historische of etnische oorsprong.

Buiten

In de tuin vertaalt deze trend zich in een omgeving waar je gerust met blote voeten rondloopt. Mossen, grassen en zachtharige bladeren geven net als het interieur het gevoel van comfort en zachtheid. De kleuren zijn eveneens zacht zonder te zoet te worden.

trends

soft landing

Vormen en kleuren
De vormen zijn zacht, afgerond en hebben lieflijke bollingen. Ook van oorsprong hardere materialen ogen zacht door hun uitwerking. Pasteltinten worden afgewisseld met romige tinten, lichte lila’s en lijfkleuren. Zoek je een kleuraccent? Voeg dan vriendelijk oranje toe.

Materialen en dessins
De gebruikte materialen zijn vriendelijk ogend. Alsof je er zo in kunt vallen als een fris opgemaakt bed. Daarom zie je veel gewatteerde materialen en langharig (schapen)bont. De dessins zijn eveneens zacht. Gewatteerd of dessins met veren. Ook zien we subtiele folklore invloeden.

Zie voor meer foto’s van de stijltrends van 2019 GroenVandaag facebook, fotoalbum.

Wat waren ook alweer de stijltrends van 2018?

Bron en foto’s Bloemenbureau Holland.