Pure Cymbidium – Op 8 november bezocht een vertegenwoordiging van Italiaanse bloemisten en groothandelaren de cymbidium-expositie in Kasteel Keukenhof.
In de sfeerkamers van het kasteel pronkte een grote diversiteit van arrangementen. Vormgegeven door Paul Deckers. Deckers laat zien wat je allemaal kan met deze artistieke bloem. Bijvoorbeeld bij een huwelijk en afscheid. Maar ook in glasdesign, solo, gewaagde composities, vaas- en schaaldecoraties en mini-bloemwerken.
De kracht, puurheid, geur en eenvoud… Het was een prachtig gezicht.

Pure Cymbidium

pure cymbidium

Italië

Deckers is bekend van zijn werk voor de paasviering in Rome. Met de tentoonstelling in kasteel Keukenhof brengt hij de Cymbidium wederom onder de aandacht. En dit op een wel zeer bijzondere manier.
De opening startte met de doop van een nieuwe Giorgina. Een neiuwe cymbidium met liefst drie vaders: Paul Deckers en Charles Lansdorp (promotor van Nederlandse bloemen in Italië) en René van Eijk. Laatstgenoemde van de  Orchideeën-kwekerij.

pure cymbidium

Eerder dit jaar werd het Sint-Pietersplein versierd met cymbidium. Speciaal voor de Pasen gebruikte Deckers in metershoge bloemstukken vooral de kleur van de hoop: geel.

Het bezoek van de Italianen staat op foto en film. Deze beelden zijn vervolgens te zien op de beurs Myplant & Garden in februari 2019 in Milaan. Daar vinden bovendien ook demonstraties met de bloem plaats.

Nog meer cymbidium inspiratie-nieuws

Deze maand worden de Cymbidium Inspiratie Weken gehouden. Speciaal voor bloemisten en handel presenteert arrangeur Lucinda Maria van der Ploeg in een serie inspiratievideo’s vernieuwend bloemwerk. Daar mag de consument van meegenieten.

pure cymbidium

Herkomst

Bij orchideeën denk je al snel aan tropische leefomstandigheden. Toch is de Cymbidium is geen tropisch type. De bloem is gewend om te overleven op de zuidhellingen van het Himalayagebergte. Zelfs op die rotsachtige, voedselarme bodem, in koude nachten en bij fel licht, bloeit de plant. Een echte overlever dus.

Kijk ook eens naar het cymbidium fotoalbum op GroenVandaag Facebook.

Orchideeën

In tegenstelling tot veel andere orchideeën heeft Cymbidium een echte kluit. Eens in de twee weken dompelen, half uurtje laten staan, laten uitlekken, klaar.

Lees op GroenVandaag meer over Cymbidium: 5 redenen om voor Cymbidium te gaan