Feestmaand – Optimaal genieten van één bloem tijdens de feestelijke decembermaand? Denk dan eens aan anthurium of cymbidium. Beide zijn als losse bloem verkrijgbaar en zijn multi-inzetbaar. Waar de anthurium één imposante bloem per steel heeft, zitten er aan een cymbidiumsteel minimaal tien. Zet ze solo in de vaas of combineer voor een volwaardig boeket twee of drie takken met siergrassen. Extra fijn: van beide bloemen kun je gemakkelijk drie weken genieten. Als pronkstuk in een solovaas, als elegante tafeldecoratie of voor extra glamour op oudjaarsavond. Breng een bezoekje aan de bloemist en ga aan de slag. Tien eenvoudige stylingideeën die van december een fleurige feestmaand maken!

December de feestmaand

feestmaand

10 tips met Anthurium en Cymbidium

aan tafel, feestmaand

1 – Aan tafel

Aan de lange steel van grootbloemige cymbidium zitten minimaal 10 bloemen. Bij kleinbloemige soorten kan dat oplopen tot 25. Met één cymbidium vul je met gemak 3 of 4 vaasjes. Kort de steel gewoon in. Bijkomend voordeel: Tijdens het dineren kun je je tafelgenoten dan ook recht in de ogen kijken…

december

2- Bling bling

Een feestelijke tafelsetting mag in december best wel een luxueuze uitstraling hebben. Zorg dat je afwisselt in hoogte. Gebruik dus zowel lage als wat hogere vaasjes, zo ontstaat een speels effect. Maar let er wel op dat je het zicht van de gasten aan tafel niet belemmerd dus ga niet te hoog. Voor een extra feestelijk effect combineer je met kaarsen, kerstballetjes en dennenappels. Glitters tussen de vaasjes versterken het wow-effect!

december

3- Fleurig kapsel

Een cymbidium als modeaccessoire? Omdat aan de steel van een grootbloemige cymbidium minimaal 10 bloemen zitten, kun je er gerust 1 of 2 bloemen vanaf halen (begin van onderaf). Gebruik een ronde haarclip of een bobby pin en schuif de losse bloem(en) in de pin. Stijlvol en feestelijk!

december

4- Luchtig

Heb je een mooie, grote vaas en wil je een imposant boeket? Door een paar stevige siergrassen met 3 á 4 anthuriums te combineren, creëer je met weinig materiaal een luchtige maar royale eyecatcher en komt elke bloem goed tot zijn recht!

feestmaand

5- Cadeau

Voeg voor extra glamour een cymbidiumtak toe aan een cadeau. Bevestig de bloem met een vrolijk lint. Schitterend in al zijn eenvoud. Snij voordat de bloem weer in een vaas wordt gezet een paar centimeter van de steel (schuin) af. Zo kan het water goed worden opgezogen en geniet je wekenlang van de cymbidium.

december

6- Blikvanger

Door ton sur ton te werken creëer je een rustige sfeer. Combineer verschillende vazen met elkaar en pas de kleur(en) van je anthuriums hierop aan voor een stijlvolle blikvanger in huis. Met een paar siergrasjes erbij lijkt het net of er vuurwerk uit de vaas komt.

decembersfeer

7- Sfeermaker

Cymbidium is een prima gangmaker op een presenteerblaadje! Serveer je drankjes? Zet een aantal vaasjes met afknipte bloemen op het dienblad. De sfeer zit er dan al meteen in!

sfeermaand

8- Uitpakker

Om de kerstcadeaus onder de boom of op tafel extra feestelijk te maken, pak je uit! Bijvoorbeeld door een aantal losse anthuriums en accessoires zoals dit rendier te gebruiken, creëer je nog meer sfeer en zien je cadeaus er nog mooier uit.

decembermaand

9- Bloemige high tea

Een grootbloemige cymbidium heet niet voor niets zo. Eén bloem heeft een diameter van zo’n 10 centimeter en aan een steel zitten er minimaal 10. Pluk er een paar (begin van onderaf) en doe ze in theekopjes met een bodempje water. Het steeltje van de bloem kan het vocht dan opzuigen.

decembermaand

10- Spektakel

Een reusachtige sierui (als droogbloem verkrijgbaar) dient als basis voor deze blikvanger. Het is net vuurwerk! Steek er een paar kleurrijk anthuriums in en… de hartvormige bloemen zorgen voor adembenemend mooi spektakel.

Cymbidium

De cymbidium heeft een stevige, lange, bladloze steel en er zijn groot- en kleinbloemige soorten. Het aantal bloemen per steel varieert en kan oplopen tot meer dan 25. De bloemen hebben de vorm van een bootje (= Kymbos) en het kleurenpalet varieert van mintgroen tot bordeauxrood en van sereen wit tot zachtroze. Zonder al te veel moeite kun je 3 tot 4 weken genieten van de bloemenpracht. Belangrijk daarbij is dat het water in de vaas helder blijft.

Meer info, tips en inspiratie vind je op www.cymbidium.info of Instagram @cymbidium.info.
Fotocredit: Cymbidium.info

Anthurium

De eigenlijke bloem van de anthurium is het kleine kolfje, het is echter het grote, hartvormige schutblad dat opvalt. Dat kan soms wel een diameter hebben van 20 centimeter. Het kleurenpalet, met een grote diversiteit in tinten, varieert van roze tot paars en van wit tot rood. De anthurium staat met gemak 3 tot 4 weken te stralen op de vaas. Belangrijk daarbij is dat het water in de vaas helder blijft.

Meer info, tips en inspiratie vind je op www.anthuriuminfo.com of Instagram @anthuriuminfo.
Fotocredit: Anthuriuminfo.com