Zomer met Hebe – De naam Hebe komt van de Griekse godin van de jeugd. Net zoals deze godin brengt de de plant nieuwe energie in de tuin. Vlinders en bijen zijn gek op de plant, vanwege haar vele kleine bloemetjes. Ze blijven lang bloeien, zeker tot aan de eerste vorst.

Zomer met Hebe

Zo kan men volop genieten van de heerlijke zomerdagen. Een kleurrijke opsteker voor op het terras in een prachtige pot of als sierstuk in de tuin in de border. Klassiek of elegant, romantisch of modern. In haar vele soorten, maten en kleuren is het een magnifieke plant om de tuin mee op te frissen. Kortom: zomer met Hebe.

Vlinders en bijen

Hebe bloeit in trossen witte, paarse of roze bloemen. Bloemen met lange meeldraden die de bloem een dromerige ‘look’ geven. Vlinders en bijen zijn er dol op. In de tuin is het een fantastische plant. De groenblijvende struikjes worden steeds populairder, omdat ze veel beter tegen de kou en lichte vorst kunnen dan vroeger.
Is de winter echt koud dan bescherm je ze door ze in te pakken in bijvoorbeeld fleece of bubbelplastic. Vooral als ze in bakken staan.

Verzorging

De plant vraagt weinig verzorging. Ze houdt van een plek in direct zonlicht of halfschaduw. Hoe warmer het is, des te meer water zij nodig heeft. Geef gerust 2 à 3 maal per week water als het warm is, geef haar af en toe wat voeding en haal de uitgebloeide bloemetjes weg zodat zij alle energie in haar nieuwe bloemen kan steken.

Bron: Hebe Addenda®
Foto-credits: Hebe Addenda®

Herkomst

Hebe groeit op het zuidelijk halfrond, vooral in Nieuw-Zeeland, maar ook in Frans-Polynesië, de Falklandeilanden en Zuid-Amerika. Er zijn ongeveer dertig soorten die vrij taai zijn: de plant groeit zowel langs de kust als in bergachtige gebieden op grote hoogte, al heeft hij daar wel kleinere bladeren.

Oppepper nazomer

De Hebe is de ideale plant om tuin en terras in de nazomer een oppepper mee te geven. Witte, paarse, roze of lila bloemen brengen meteen nieuwe energie in het geheel en het blad van de sierplant varieert in kleur van lichtgroen tot donkergroen en heel lichtgrijs. In de winter en lente hebben sommige exemplaren zelfs paars-rood blad. Behalve bloemen geven ook verschillende bladkleuren sfeer en variatie in je tuin. Laat je daarom eens verrassen door de varianten met lichtgrijs, grijsgroen, frisgroen, diepgroen, paars en bont blad. De Hebe is echt een trendplant.

zomer met hebe

Weetjes

• De Hebe is vanuit Nieuw-Zeeland in 1835 naar Europa gekomen. De cultivars die hier uit voort zijn gekomen, zijn door kruising goed bestand tegen de winter.
• De godin van de jeugd is in de Griekse mythologie de dochter van Zeus en Hera. Zij werd als bruid gegeven aan Heracles.
• De plant kan relatief goed tegen zilte lucht en is daarmee een ideale plant voor tuinen en balkons aan de kust.