Over Hommels20 mei was het World Bee Day. Hoewel iedereen het werk van de honingbij kent en er ook graag van smult, valt er nog veel meer te ontdekken over de familiegenoten van deze bij. Zeker de hommel verdient meer erkenning voor al het schitterende werk dat ze levert. Tijdens de World Bee Day werden de hommels terecht in het zonnetje gezet.

Over hommels

Door het alarmerende nieuws over krimpende bijenpopulaties, is het vandaag nog belangrijker om even stil te staan bij waarom we hommels en hun familieleden echt nodig hebben en te beseffen waarom we echt al het mogelijke moeten doen om hen te redden. Davy Luyten, Business Development Director bij Biobest, onthult 5 belangrijke en verbazingwekkende feiten over de hommel die je waarschijnlijk nog niet kende.

Dit artikel is verzorgd door Biobest.

over hommels

Foto: Dominik Scythe, op Unsplash.

 

Over Hommels

1- Hommels kunnen nog effectiever bestuiven dan honingbijen?

“Dat klopt! Vooral in koudere klimaten zijn hommels effectiever dan honingbijen, omdat de honingbijen warmere temperaturen nodig hebben om te kunnen vliegen. De hommel is beter bestand tegen koudere temperaturen en bovendien zijn ze vriendelijker voor mensen. Dat maakt van hen de ideale partners voor de tuinbouw. Hoewel de honingbij de meest gekende bij is, is de hommel de echte ster!”

over hommels
unsplas, thomas-jörn

2- Hoe vinden ze hun nest terug?

“Hommels zijn uitstekende padvinders: ze vinden hun nest altijd terug. Om in hun omgeving te navigeren, laten ze zich vooral leiden door gebruik te maken van visuele oriëntatiepunten.
Wanneer een hommel het nest verlaat, blijft die eerst nog even dicht in de buurt, om een duidelijk beeld van de omgeving te krijgen. Dan beweegt de bestuiver zich geleidelijk verder en verder van het nest weg, tot wel vijf kilometer ver!
Naast oriëntatiepunten speelt ook de lichtpolariteit een belangrijke rol. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat hommels een intern magnetisch kompas gebruiken om hun weg naar huis te vinden. Maar die visuele oriëntatiepunten hebben ook een nadeel: als je hun nest ver genoeg zou verplaatsen, zouden ze het niet meer herkennen en zouden ze verdwalen.”

5 indrukwekkende feiten over hommels
unsplash, v2osk

3- Hoe communiceren ze?

“Het is algemeen bekend dat honingbijen een speciaal dansje gebruiken om met elkaar te communiceren. Dat doen ze om de locatie van bloemen of andere voedselbronnen in de buurt door te geven.
Hommels daarentegen, dansen niet. In plaats daarvan gebruiken zij de trillingen van hun vleugels en chemische signalen (zoals feromonen) om met elkaar te communiceren. Maar ze communiceren nooit over de locatie van bloemen en gaan in plaats daarvan zelf op zoek naar voedsel.
Dat is een andere reden waarom de hommel zo populair is voor bestuiving: als er eentje een lekker voedselplekje vindt aan de rand van het gewas, dan volgen de anderen niet automatisch naar hetzelfde plekje, zoals honingbijen dat zouden doen.”

LEESTIP: Lees ook dit artikel over bijen op GroenVandaag: Nationale Bijentelling 2024 van 15 t/m 24 april

 

onmisbare bestuivers
unsplash, wayne godfrey

4- Hoe zou een wereld zonder hommels eruit zien?

“Men denkt vaak dat er in een wereld zonder hommels of bijen geen bloemen, fruit of groenten meer zouden bestaan. Dat klopt niet helemaal. Er zijn ook nog andere insecten die gewassen kunnen bestuiven – en ook niet alle fruit en groenten hebben echt bestuiving nodig om fruit te kunnen dragen – maar niet alleen zijn deze insecten veel minder efficiënt, de gewassen zijn ook veel kleiner en bevatten minder smaak. Prijzen in de supermarkt zouden de hoogte in schieten en de beschikbare verscheidenheid aan fruit en groenten zou serieus afnemen. Dat is waarom hommels zeker en vast een belangrijke factor zijn in het behoud van ons ecosysteem.”

onmisbare bestuivers
unsplash, carina dimmek

5- Waarom zijn hommels zo wollig?

“Hommels zijn een van de meest wollige bijen die er bestaan. En dat heeft een zeer praktische verklaring: wanneer zij bloemen bestuiven, schudden zij hun vliegspieren hevig heen en weer om het stuifmeel los te maken van de bloemen. Dit hevig schudden produceert ook veel warmte. Die warmte gebruiken deze bestuivers om zichzelf en hun nest op te warmen. De lange haren houden hen binnenin lekker warm. Dit is ook de reden waarom zij zo vroeg in het voorjaar al kunnen uitvliegen, terwijl bijen (die minder haar hebben) moeten wachten tot het warmer wordt.”