Prinsjesdag 2016 – Aangenaam verrast inspecteert de Scheveningse bloemist Ton Verzijl de kwaliteit van de dahlia’s van kweker Marius Koppert in het Zuid-Hollandse Valkenburg. Het zonnige, warme weer van de laatste weken zorgt voor ideale groeicondities van de seizoensbloemen, die gebruikt worden voor de bloemdecoraties in de Ridderzaal op Prinsjesdag 2016.

Prinsjesdag 2016

De fleurige arrangementen staan onder meer pal naast de troon, bij de entree en langs de balustrade van de zaal. Dit jaar zijn de hoofdkleuren rood, roze en lila. De kleurcombinatie wordt elk jaar bepaald door de Staten Generaal. In totaal worden ruim 3.000 dahlia’s, asters en gladiolen verwerkt in de koninklijke decoraties, geleverd door diverse geselecteerde kwekers van seizoensbloemen. Na afloop van Prinsjesdag gaan de bloemen naar diverse verzorgings- en verpleeghuizen in de regio Den Haag.

Verzijl verzorgt voor het vierde jaar op rij de bloemversiering in de Ridderzaal.

prinsjesdag2

Geschiedenis

Het woord ‘Prinsjesdag’ werd al in de 17e en 18e eeuw gebruikt voor de viering van de verjaardagen van de Prinsen van Oranje. Vooral die van stadhouder Prins Willem V leidde tot grote volksfeesten. Dat kwam er ook voor zijn zoon toen die in 1813 door een opgetogen bevolking na zijn ballingschap werd ingehaald en tot koning gekroond. Mensen zijn het woord ‘Prinsjesdag’ toen gaan gebruiken voor elke feestelijke gebeurtenis van een Oranje. Verjaardagen, bruiloften en dus ook voor de opening van de Staten-Generaal.

Zomersfeer met seizoensbloemen

Iedere kweker heeft zijn eigen specialiteit. Voor de één zijn dat pioenen met enkele en dubbele bloemen, voor de ander zijn dat zonnebloemen, dahlia’s of gladiolen in felle kleuren. Ze bezorgen je echter allemaal een geweldig zomergevoel. Creëer daarom je eigen zomersfeer met seizoenbloemen!

Hoe, lees dit artikel op GroenVandaag: Feest: 10x creatief met zomerbloemen!