Opening Keukenhof – De 69ste editie van Keukenhof is geopend. Thema bij de opening Keukenhof van 2018 is Romantiek in Bloemen. In het park bloeien veel vroegbloeiers en het Willem-Alexander paviljoen toont nu al meer dan 500 soorten bloeiende tulpen. Keukenhof is dé plek om deze lente te genieten van miljoenen bloeiende tulpen, narcissen, en andere bolbloemen. Het park is vanaf donderdag voor het publiek geopend.

Opening Keukenhof

keukenhof

Ester Naomi Perquin (uiterst links) en parkdirecteur Bert Siemerink (uiterst rechts).

Romantiek in bloemen en bloembollen

Het thema voor 2018 is “Romantiek in Bloemen”. Romantiek en bloemen zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het historisch lentepark is midden in de Romantiek ontworpen (1857) als siertuin voor Kasteel Keukenhof. In het romantische bloemenmozaïek zijn 50.000 bollen in twee lagen geplant.
Daarnaast zijn de bloemenshows in het Oranje Nassau Paviljoen geheel in het teken van Romantiek. Ook is een van de inspiratietuinen aan het thema gewijd en wordt er met mode invulling gegeven aan de orchideeën- en anthuriumtentoonstelling in het Beatrix Paviljoen.

Romeo & Julia

Het openingsprogramma stond geheel in teken van de Romantiek met een optreden van Romeo & Julia. Paul Rem, kunsthistoricus en conservator van Paleis ’t Loo nam de genodigden mee in de tijd van de Romantiek. Met het voordragen van een speciaal voor Keukenhof geschreven lentegedicht heeft Ester Naomi Perquin, Dichter des Vaderlands, het park geopend.

Nadering

Natuurlijk zullen ze nooit ‘lente’ zeggen. Of ‘gras’. Of ‘bloem’.

Ze zullen nooit iemand kussen die daar niet expliciet om
heeft gevraagd. Dat zullen ze niet doen, zoiets kan verkeerd
worden begrepen.

Ze vermijden hemelhoge misverstanden. Houden zich natuurlijk
aan de tijd. Spreken een dag af of een uur. Niets wat verglijdt,
eindeloos duurt, alsof je languit in een boot ligt, op het stille water,
in van dat pasgeboren licht kijkt naar het volmaakte gezicht van
de ander en denkt: alles drijft voorbij. Alles. Maar wij –

Natuurlijk zullen ze sterk zijn als het gaat om jonge vogels in bomen
en vroege mist die er is maar zich niet aan laat raken, zoiets als de
sluier van een bruid, knoppen die ontvouwen, waken voor kleine,
groene koppen boven vers omgewoelde aarde –

Voorzichtige mensen blijven behoedzaam richting
grijze luchten lopen. Vragen om stilstand.
Vrieskou. Kentering.

Wie niet oppast wordt zacht. Een vorm van bloei, van
langzaam open – wie niet oppast struikelt straks de
armen van het voorjaar in.

Ester Naomi Perquin, Dichter des Vaderlands

Keukenhof is vanaf donderdag voor het publiek geopend. Bij de sluiting op 13 mei 2018, hebben meer dan 1 miljoen bezoekers uit alle delen van de wereld de bloemententoonstelling bezocht. Keukenhof is de grootste etalage van de Hollandse sierteelt en mede verantwoordelijk voor ons bloemenimago in het buitenland. Elk nieuw seizoen is het weer een feest als de poorten van het bollenpark weer open gaan voor het publiek.

Meer informatie op de site van het lentepark.

nieuw seizoen keukenhof

Stukje geschiedenis

In 1949 bedacht een groep toonaangevende bloembollenkwekers en -exporteurs het plan om op het landgoed een tentoonstelling van voorjaarsbloeiende bloembollen te maken. Het lentepark Keukenhof was een feit. In 1950 ging het park voor het eerst open. Het was direct een succes: 236.000 bezoekers. In 2023 vindt de 74e editie plaats. In de afgelopen 73 jaar is Keukenhof uitgegroeid tot een wereldwijd begrip.