Bollen Keukenhof 2023 – Op donderdag 6 oktober hebben tuinmannen van Keukenhof de eerste bloembollen geplant voor het lenteseizoen 2023. In de laatste drie maanden van het jaar worden 7 miljoen bloembollen in weer en wind door 40 tuinmannen één voor één met de hand geplant. Elk jaar weer een race tegen de klok, want de bloembollen moeten voor de vorst de grond in voor Keukenhof 2023.

Bollen Keukenhof 2023

sluiting Keukenhof

Keukenhof is de etalage voor het Hollandse bollenvak en uitgegroeid tot een van de grootste toeristische attracties van Nederland. In het topseizoen 2019 hebben bezochten 1.5 miljoen mensen het lentepark om van de kleurrijke bollenpracht te genieten.

Etalage voor het vak

Keukenhof ontstond in 1949 als een initiatief van tien bollenkwekers/exporteurs die hun prachtige producten aan het grote publiek wilden tonen. Vandaag de dag is Keukenhof nog steeds belangrijk voor de sierteeltsector. Meer dan honderd exposanten laten jaarlijks hun beste assortiment bloembollen zien, in de volle grond en de talrijke bloemenshows in de paviljoens. In 2023 zijn er vier nieuwe exposanten, waaronder bloembollenkweker Horizon Flower Family uit Zwaagdijk. Hun motto “grown for a smile’ past perfect bij de vele blije bezoekers die Keukenhof elke lente weer ontvangt. Geen ander park waar de voorjaasrromantiek zo’n kleurrijke stem heeft.

Keukenduin

De geschiedenis van Keukenhof gaat terug tot de 15de eeuw. Het verhaal gaat dat Gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) groente en fruit haalde uit het Keukenduin voor de keuken van slot Teylingen. In 1641 werd kasteel Keukenhof gebouwd op een landgoed dat uitdijde tot een oppervlakte van ruim 200 hectare.

Koningin Jacoba

Jacoba van Beieren leefde een onstuimig leven. Was het lot haar gunstiger gezind geweest, dan was zij niet alleen Gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen geweest, maar ook koningin van Frankrijk of Engeland. Op haar veertiende werd zij uitgehuwelijkt aan de Franse kroonprins Jan van Touraine die twee jaar later overleed en Jacoba achterliet als weduwe. In 1423 trad zij in het huwelijk met de zoon van koning Hendrik IV van Engeland, een huwelijk dat in 1426 werd ontbonden.

Hoekse en Kabeljauwse twisten

Jacoba werd gevangen gezet in Gent, maar wist met hulp en in mannenkleren te ontsnappen. Ze was inzet en onderdeel van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Ze hield er een leger op na en steunde opstandelingen. Haar huwelijk met de Engelse koningszoon werd door de paus onwettig verklaard. Ze verloor haar macht en moest door geldgebrek gedwongen afstand doen van grote delen van haar landbezit. Op 35 jarige leeftijd sterft ze na een kortziekbed op het slot Teylingen aan tbc.

Keukenhof

Het enige land waarvan Jacoba van Beieren, zij het na haar dood, koningin van is geworden, is het lentepark Keukenhof. Bij elke opening van een nieuw seizoen is zij het stralende middelpunt tussen de bollen die haar wereldberoemd hebben gemaakt.

Keukenhof is in 2023 geopend van 23 maart t/m 14 mei. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf medio november via www.keukenhof.nl.