Rozenbottel Autumn Joy – In het plaatsje Wilp heeft Michaël Kool midden in de natuur zijn rozenbottelkwekerij waar hij 18 jaar geleden mee begonnen is. De tuin is een meerwaarde voor de gemeente. Als eind mei, begin juni de tuin wit kleurt door de bloei van de rozen, stoppen vele fietsers om hiervan te genieten. Daarnaast bezoeken ook vogels, hazen, reeën en andere dieren de tuin voor onderdak of eten.
Rozenbottel Autumn Joy
Koude nachten
Door Florapodium
Aalsmeer
Als de zomermaanden voorbij zijn en de herfst aanbreekt, kleuren na de eerste koude nachten de rozenbottels rood. De koude nachten zijn nodig voor een goede ontwikkeling van de rozenbottels. Vanaf dat moment kan Kool tot het einde van oktober zijn bottels snijden. Dat is een drukke periode in zijn tuin. Met behulp van 12 personeelsleden zorgt hij ervoor dat al die bottels gesneden, ontbladerd en gebost worden.
Michaël Kools gouden tip. Als je rozenbottels op water laat indrogen, blijven ze maanden mooi. Na een half jaar poets je ze opnieuw op en ze blinken weer.
De teelt
Rozenbottel Autumn Joy en Autumn Spirit hebben een lange steel en een volle kop met kleine bottels. Om zich te onderscheiden met zijn rozenbottels selecteert Kool zijn planten op lange zijtakken met een volle kop.
Als een plant vrij blijft van ziektes, kan hij wel 15 jaar oud worden. Waar de plant het meest gevoelig voor is, is verwelkingsziekte (verticillium), een toestand waarin de plant geen water meer opneemt.
Oogst
Tien weken in het jaar wordt er geoogst, maar het hele jaar door is Kool druk met het snoeien en opbinden van de planten. In de winter worden er tijdens de eerste snoei scheuten weggehaald die oogstbare takken hebben geleverd. Ook worden dan de nieuwe scheuten uitgedund.
Tijdens de tweede snoei, in de zomer, wordt het overschot aan vegetatieve scheuten weggesnoeid om een open struik voor voldoende belichting te houden.
Selecteren
Het proces van het selecteren van eigen soorten kan wel 7 tot 8 jaar duren. Sommige nieuwe soorten zijn ontstaan uit spontane zaailingen die Kool één of twee seizoenen volgt. Hij kijkt of de kwaliteit goed is en of het product interessant is voor de teelt.
Als de plant na het observeren goed genoeg lijkt te zijn, maakt hij klonen door te stekken. Ook deze volgt hij weer twee seizoenen om te zien hoe hij groeit.
Als laatste stap kijkt Kool of hij 100 planten kan maken van de nieuwe soort, zodat hij die in een groep kan aanplanten. In een groep zie je veel sneller of een plant opgewassen is tegen ziektes.
Nieuwsgierig
Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.
Zie hier voor meer informatie over Kwekerij Kool.
Meer foto’s van deze rozenbottels en van de kwekerij zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.
Nog meer bloemen in de schijnwerpers
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: