LOTTUM – Primeur voor rozendorp Lottum. Wat het Museumplein voor Amsterdam is, wordt het Maasplein komende zomer tijdens het Rozenfestival voor Lottum: dé plek voor culturele fijnproevers. Het aan de Maas gelegen terrein wordt namelijk geheel ingericht als een waar kunstplein.

Rozendorp

“Bij de toegang van het Maasplein wordt een gigantische impressie van De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn gebouwd”, zo laat voorzitter Jan Huys van Stichting Rozendorp Lottum weten. “Dit metershoge kunstwerk, dat één van de beroemdste schilderijen ter wereld uitbeeldt, zal een ware eyecatcher vormen voor de bezoekers die via de Veerweg richting het Maasplein komen gelopen.”

Mondriaan en Warhol
Rembrandt is niet de enige kunstenaar die zich gelukkig mag prijzen met een plekje op het Lottumse kunstplein. Het muziekpodium wordt aangekleed in de stijl van de Nederlandse kunstschilder Pieter Cornelis Mondriaan, bekend door zijn abstracte vormen en kleurrijke composities. De Florale Vormgevers houden shows op een podium dat geheel in stijl aangekleed wordt in de Pop Art-achtige stijl die dankzij Andy Warhol erg populair was begin jaren zestig. Erwin Michielsen en Ger Hoebers van de Florale Vormgevers werken hierbij wederom samen met Moniek Koopmans van Floral Dance Art, wat leidt tot wervelende shows waarbij floraal, dans, attributen, muziek en entertainment optimaal op elkaar af worden gestemd.

rozenfestival3

Kinderprogramma
Maar er is nog meer te beleven voor de bezoeker aan het ‘Lottumse Museumplein’. “In een tent houden professionals repeterende bloemschikdemonstraties. Bezoekers kunnen hier in een soort van theateropstelling de kneepjes van het vak afkijken”, vertelt Jan Huys. “In het midden van het terrein wordt er een object aangekleed met prachtige potrozen van de lokale rozenkwekers Lakei en Frank Coenders. En ook de cateringtent staat in het teken van kunst, aangekleed met kunstobjecten en schilderijen.” Ook voor de jonge bezoekers is er genoeg te beleven op het Maasplein. In een speciaal ingerichte kinderhoek leest de Rozenkoningin voor, er zijn poppenkastvoorstellingen en circusworkshops. Ook is er een straattheater-dichter-act met ‘afhaal poëzie’. Tot slot keert ook dit jaar de kunst- en tuinmarkt weer terug aan de Maas.

Rozenfestival 2016
Iedere twee jaar is het centrum van Lottum tijdens het Rozenfestival uitbundig versierd met rozen. Miljoenen rozenknopjes zijn verwerkt in betoverende mozaïeken, modeltuinen en prachtig versierde objecten. Een tuinfair, rozen- en bloemschikdemonstraties en volop informatie over kas- en buitenrozen completeren het geheel. In 2014 trok het festival 50.000 bezoekers.

In 2016 is het gehele festival aangekleed rond het thema ‘Rozen uit de kunst’. Het Rozenfestival vindt plaats van vrijdagavond 12 augustus tot en met maandag 15 augustus.

Tickets zijn online te bestellen.