Salie is een feestje – Het begint elk voorjaar met groene pollen, daaruit komen vervolgens lange, vierkante stengels met opgaande blauwpaarse of violetroze aren. Die trekken insecten en vlinders aan, en bewegen al bij een zuchtje wind, zodat ze een hoop levendigheid in je tuin brengen. Afhankelijk van de variëteit wordt de tuinbloeier 40-100 cm hoog.
Salie is een feestje
Ambitieuze plant
Salie is een typische borderplant, zet je hem in een kuip of pot, koop die dan op de groei, want het is een ambitieuze plant die wat levensruimte nodig heeft.
Mensenvriend met oerwortels
Salie (Salvia nemerosa) hoort bij de plantenfamilie Salvia die wel 900 soorten kent. De plant is inheems in Centraal- en West-Azië en verspreidde zich over vrijwel heel Europa. Hij werd voor het eerst omschreven in 1762 door plantkundige Carl Linnaeus.
Salie maakt al heel lang deel uit van het menselijk leefgebied. Er zijn sporen van gevonden bij nederzettingen uit de oude steentijd, zo’n 2,5 miljoen jaar geleden.
De plant speelde een belangrijke rol in die eerste gemeenschappen: de groene bladen werden gebruikt om een bloedende wond mee te stelpen.
LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Veelzijdige Salvia lange doorbloeier in de tuin
Salie trivia
- Salvia nemerosa is de soort met de paarse pluimen, het keukenkruid is Salvia officinalis.
- Salvia komt van het Latijnse ‘Salvere’ wat zoiets als ‘gezond maken’ en ‘redden’ betekent.
- De toevoeging nemerosa is een samentrekking van nemus (bos) en amorosa (minnend) en verwijst naar de voorkeur van de plant om in de buurt van bomen, struiken en boomgaarden te staan.
- Salie was volgens de Romeinen een ‘heilig kruid’ met een reinigende werking op haar naaste omgeving.
Bron: mooiwatplantendoen.nl
Nog meer bloeiende vaste planten
Lees ook deze berichten op GroenVandaag:
8 vaste planten voor jarenlang plezier