8 vaste planten. Met vaste tuinplanten kun je de seizoenen dicht bij huis beleven. Eén keer planten en je hebt er jarenlang plezier van. Met een mooie mix ziet je tuin er vanaf het vroege voorjaar tot ver in de herfst aantrekkelijk uit.
De meeste vaste planten trekken zich ’s winters ondergronds terug. Hun bladeren en stelen verdorren, maar zelfs dan hebben ze nog iets te bieden: bedekt met een laagje rijp zijn veel vaste planten (vooral siergrassen) sprookjesachtig! Vanaf het vroege voorjaar verschijnen er vanzelf weer frisse nieuwe bladeren, stengels en bloemen. Elk jaar weer.

8 vaste planten

8 vaste planten

Jarenlang plezier

Vaste planten zijn er in alle soorten en maten. Van bonte bladplanten tot uitbundig bloeiende. Van lage bodembedekkers tot hoog opgaande planten. Maak een mix van tuinplanten die jou aanspreken. Let wel op de wensen van de planten, bijvoorbeeld zonnige standplaats. Denk ook aan de tijd die je aan tuinonderhoud wilt besteden. Een tuin met sterke planten en bodembedekkers vraagt bijvoorbeeld minder onderhoud dan een Engelse cottage-tuin.

8 vaste planten die prachtig bloeien

1. Nepeta faassenii, Kattenkruid, bloeit van mei t/m september
2. Agastache ‘Blue Fortune’, Dropplant – bloeit van juli t/m september
3. Echinace purpurea, Zonnehoed, bloeit juli-september
4. Geranium himalayense, Ooievaarsbek, bloeit mei-juli
5. Anemone hupehensis, Japanse Herfstanemoon, bloeit september-oktober
6. Salvia nemorosa ‘Caradonna’, Salie: bloeit van juni t/m augustus
7. Alchemilla mollis, Fraaie Vrouwenmantel, bloeit juni-augustus
8. Eupatorium, Koninginnekruid, bloeit juni-oktober

kattenkruid, 8 vaste planten

1- Nepeta faassenii

Nepeta faassenii. Kattekruid. Prachtige borderplant die zich goed laat combineren. Grijzig blad dat bossig aandoet, kleine bloemetjes. Hoogte 30-50 cm. Zet deze vaste plant op een zonnige plek. Ook heel geschikt om te benutten in potten. Door te knippen kan de bloei verlengd worden tot in september. Geliefd bij insecten en katten, vandaar de Hollandse naam.

agastache - dropplant

2- Agastache ‘Blue Fortune’

Agastache ‘Blue Fortune’ behoort tot de groep van meest gekweekte dropplant varianten. Deze vaste plant is geweldig in trek bij vlinders, bijen en hommels. Zet de plant op een zonnig plekje in wat droge grond; dat doet de aromatische bloeier met zijn paarsblauwe bloemen goed. Ook na de lange bloei behoudt Agastache haar sierwaarde. Hoogte 80-100 cm.

8 bloeiende tuinplanten

3. Echinacea purpurea ‘Red Knee High’

Een laagblijvende Zonnehoed. ’Red Knee High’ wordt 40-60 cm hoog. Kniehoogte dus, zoals de naam belooft. Geef de plant een opvallende plek voor in de border of in plantenbakken. Zonnehoed is een zonliefhebber. Niet winterhard. Door zijn afhangende bloemblaadjes lijken de bloemenhoofdjes op parasolletjes of cocktailparapluutjes. Vrolijke tuinplant.

bodembedekkers

4- Geranium himalayense

Geranium himalayense, Hollandse naam Ooievaarsbek. Bloeit met violetblauwe bloemen en decoratief blad. Ideale standplaats halfschaduw. Zonniger kan, maar dan wel in een vochthoudende grond. Hoogte circa 40 cm. Goed te gebruiken als bodembedekker. Plant heeft geen speciale zorg nodig. Door te knippen kans op nabloei. Goed winterhard.

anemoon

5- Anemone

Anemone hupehensis ‘Prinz Heinrich’, Japanse Herfstanemoon. Opvallende, vrolijke roze-purperrode bloemen. De stengel is licht behaard. Dit is een prachtige bloeier voor laat in het seizoen. Zoek een plaatsje in halfschaduw en zet de anemoon in humusrijke, vochthoudende grond. Hoogte 80 cm. Na de bloei vormen zich mooie zaadpluizen. Vermeerderen kan door scheuren en herplanten.

salie

6- Salvia nemorosa ‘Caradonna’

Salvia nemorosa Caradonna, ook wel bekend als Salie en Bossalie. Licht aromatisch en dof groen blad. Deze Salvia heeft prachtige bloeien vol paarse bloemen aan rechtopstaande de bloeiaren. Plant trekt bijen en vlinders, ideaal voor een zonnige plek in niet te natte en voedzame grond. Hoogte 60-80cm. Laat zich uitstekend combineren met andere borderplanten. Na de bloei eventueel de bloemen afknippen.

Alchemilla mollis

7- Alchemilla mollis
Hollandse naam Vrouwenmantel. Zeer geliefde bodembedekkende tuinplant. Mooi gekarteld en behaard blad, dat ook als groen accent wordt gebruikt in boeketten. In de schaduw geeft de plant minder bloei. Hoogte 30-40 cm. Zeer sterke plant die zich door haar geel-groene kleur in de border mooi laat combineren. Zeer winterhard.

eupatorium

8- Eupatorium

Hollandse naam Koninginnenkruid of Leverkruid. Inheemse hoog opgaande vaste plant met een mooie violetroze bloem. Hoogte 60-120 cm. Zonnige standplaats of lichte schaduw. Vraagt wel een wat vochtige grond. Een echte vlinder- en bijenplant. Staat prachtig in de border. Plant is goed winterhard, maar niet wintergroen.

Tips

Eetbare tuinplanten. Graag oogsten uit eigen tuin? Geef dan een plekje in de border of moestuin aan bosaardbei, artisjok, munt en vaste venkel.
Groenblijvende vaste planten, zoals mansoor (Asarum), maagdenpalm (Vinca) en schoenlappersplant (Bergenia) geven ook ’s winters kleur aan je tuin.
Bijenplanten. Wil je iets goeds doen voor de bijen, hommels en vlinders? Kies dan voor diervriendelijke tuinplanten, zoals wilde marjolein (Origanum) salie (Salvia) en dropplant (Agastache).

Met dank aan iVerde.
Intro-foto: Clematis, vaste klimplant.

Kijk voor meer informatie en inspiratie op perennialpower.nl.

Nog meer over vaste tuinplanten

En kijk eens naar dit artikel op GroenVandaag: De vaste top 10 van plukbloemen en Vaste planten, wat zijn dat?

En deze, want de grondsoort waarin planten komen te staan bepaalt uw keuze:

Meer nieuws over vaste planten en ander groen nieuws, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief, dit kan op Home GroenVandaag.