8 vaste planten. Met vaste tuinplanten kun je de seizoenen dicht bij huis beleven. Eén keer planten en je hebt er jarenlang plezier van. Met een mooie mix ziet je tuin er vanaf het vroege voorjaar tot ver in de herfst aantrekkelijk uit.
De meeste vaste planten trekken zich ‘s winters ondergronds terug. Hun bladeren en stelen verdorren, maar zelfs dan hebben ze nog iets te bieden: bedekt met een laagje rijp zijn veel vaste planten (vooral siergrassen) sprookjesachtig! Vanaf het vroege voorjaar verschijnen er vanzelf weer frisse nieuwe bladeren, stengels en bloemen. Elk jaar weer.8 vaste planten

zonnehoed

8 vaste planten

Jarenlang plezier

Vaste planten zijn er in alle soorten en maten. Van bonte bladplanten tot uitbundig bloeiende. Van lage bodembedekkers tot hoog opgaande planten. Maak een mix van tuinplanten die jou aanspreken. Let wel op de wensen van de planten, bijvoorbeeld zonnige standplaats. Denk ook aan de tijd die je aan tuinonderhoud wilt besteden. Een tuin met sterke planten en bodembedekkers vraagt bijvoorbeeld minder onderhoud dan een Engelse cottage-tuin.

 

8 vaste planten

nepeta

 

8 vaste planten die prachtig bloeien

– Kattenkruid (Nepeta)
– Dropplant (Agastache)
– Zonnehoed (Echinacea)
– Ooievaarsbek (Geranium)
– Herfstanemoon (Anemone ‘Honorine Jobert’)
– Salie (Salvia)
– Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)
– Koninginnekruid (Eupatorium)

 

8 vaste planten

anemoon

Tips

Eetbare tuinplanten. Graag oogsten uit eigen tuin? Geef dan een plekje in de border of moestuin aan bosaardbei, artisjok, munt en vaste venkel.
Groenblijvende vaste planten, zoals mansoor (Asarum), maagdenpalm (Vinca) en schoenlappersplant (Bergenia) geven ook ‘s winters kleur aan je tuin.
Bijenplanten. Wil je iets goeds doen voor de bijen, hommels en vlinders? Kies dan voor diervriendelijke tuinplanten, zoals wilde marjolein (Origanum) salie (Salvia) en dropplant (Agastache).

Met dank aan iVerde.
Intro-foto: Clematis, vaste klimplant.

Kijk voor meer informatie en inspiratie op perennialpower.nl.Nog meer over tuinplanten

En kijk eens naar dit artikel op GroenVandaag: De vaste top 10 van plukbloemen en Vaste planten, wat zijn dat?

En deze, want de grondsoort waarin planten komen te staan bepaalt uw keuze:

Meer nieuws over vaste planten en ander groen nieuws, schrijf je dan in op onze nieuwsbrief, dit kan op Home GroenVandaag.