Schimmel. Van het klimaat voor onze voordeur weten we inmiddels verschrikkelijk veel. Maar wat weten we van het klimaat achter onze voordeur, in ons huis, in onze woonkamer? Bar weinig. We staan er stomweg niet bij stil. Dat doen we pas als we bijvoorbeeld schimmelplekken zien. He bah, schimmel. Het is niet alleen bah, het kan ook ongezond zijn.
Schimmels zijn micro-organismen die overal in de natuur voorkomen, zich vermeerderen door vorming van sporen, die als ze rijp zijn loslaten en door de lucht gaan zweven. Niet met het blote oog te zien, maar wel in te ademen, wat niet zonder gevolgen hoeft te blijven. Schimmel inademen symptomen kunnen zijn neusloop, astma, irritatie van luchtwegen huid en ogen en allergische reacties.

Schimmel

Gebrek aan ventilatie, een te goed geïsoleerd huis, temperatuurschommelingen kunnen oorzaken van schimmel zijn. Maar wij mensen en onze huisdieren kunnen schimmels ook van buiten meenemen naar binnen. Het herkennen van schimmels is eenvoudig, er weer vanaf komen niet. Dat is werk voor specialisten. Vakmensen die tegenwoordig ook wel binnenmilieuexperts heten.

binnenklimaat

Binnenmilieu

Het binnenmilieu is toch wel iets om serieus te nemen. Wetenschappers, van bijvoorbeeld onze groene universiteit in Wageningen, doen hier al langer onderzoek naar. Zij willen met name antwoord geven op de vraag wat nu een gezonde werkplek is en een gezond gebouw. Je zou verwachten dat oplossingen liggen op technisch gebied. Zaken die verband houden met ventilatiekanalen, lichtinval en isolatie en bouwconstructie. Maar soms is een efficiënte oplossing helemaal niet zo ingewikkeld. Levend groen, planten, blijkt in binnenruimtes een weldadige uitwerking te hebben.

Vervuilde binnenlucht

Wageningen University komt daarom met deze aanbeveling: Zorg voor planten op de werkplek en op andere plaatsen waar werknemers veelvuldig zijn, bijvoorbeeld de kantine.

binnenklimaat

Luchtzuiverende woonplanten

Die aanbeveling is ook van toepassing voor onze woonkamers. Talloze rapporten zijn er inmiddels verschenen over luchtzuiverende planten en planten die fijnstof kunnen opnemen. Op basis van deze resultaten is jaren geleden het planten-consumenten-merk Air So Pure op de markt gebracht, in elk tuincentrum is er wel een assortiment van dergelijke planten te vinden.

Bij alle nadelen van schimmels heb je het voordeel dat ze goed te zien zijn. Dat heb je niet bij een vervuilde lucht. En ook fijnstof is onzichtbaar. Omdat wat je niet ziet, er toch kan zijn, is het daarom verstandig om in je huis plaats vrij te maken voor woonplanten. En schimmel, dat moet je professioneel laten verwijderen. Met gezondheid marchandeer je niet.

Foto-credit schimmel.