LONDON – Tot en met maandag 6 juni werden de bezoekers van de National Gallery in Londen begroet door een sensationeel bloemstilleven. Het kunstwerk was zichtbaar vanaf bijna elk punt op Trafalgar Square.

Bloemstilleven

Een 35m2 levend schilderij, gemaakt met behulp van 26.430 echte bloemen, was te zien aan de westzijde van de hoofdingang van het museum. Hiermee haakte Funnyhowflowersdothat.co.uk in op de tentoonstelling ‘Dutch Flowers’ en bracht zo bloemen op een verrassende manier onder de aandacht van een breed publiek. De tentoonstelling met bloemstillevens in de hoofdrol is tot en met 29 augustus 2016 te bezoeken.

Bloemstilleven van Ambrosius Bosschaert
Uit de collectie bloemstillevens is het meesterwerkStilleven van bloemen in een Wan-Li Vaas (1609-1610) van Ambrosius Bosschaert (de Oude) gekozen om met echte bloemen tot leven te brengen. Het boeket op het schilderij van Bosschaert (inclusief lelies, tulpen, rozen en anjers) is levensecht geschilderd met bijna wetenschappelijke precisie. De samenstelling van het boeket is echter fictief: destijds werd er nog nauwelijks aan seizoensverlenging gedaan en waren de afgebeelde bloemen nagenoeg niet gelijktijdig samen te brengen.

bloemstilleven2Bijzondere samenwerking
Marketing manager UK Chanel de Kock van Bloemenbureau Holland is zeer enthousiast “We zijn verheugd om samen te werken met de National Gallery voor deze zeer speciale vertoning, omdat we beide vreugde en inspiratie brengen door middel van schoonheid. Artistieke afbeeldingen van bloemen hebben een centraal thema in de geschiedenis van de kunst geweest, met de bloemen in die schilderijen steeds iconische en tijdloos in hun eigen recht. We willen de bezoekers om te kijken naar de bloemen beter, bijna dezelfde manier waarop deze meester schilders deden. Mensen bezoek aan de galerie in het Verenigd Koninkrijk en over de hele wereld in staat zal zijn om te zien dat deze schilderijen samengebracht in één kamer, en hebben ook de kans om een zeer speciaal soort boeket te ervaren. “