Zeewier eten – De zeewier markt staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar over de hele wereld worden al heel lang zeewieren gegeten. Mensen die niet bekend zijn met zeewier moeten in het begin vaak wennen aan de smaak en het gevoel in de mond bij het eten ervan.

Zeewier eten

Door Marieke Brown

Smaakbeleving

De smaakbeleving van zeewieren is namelijk UMAMI, hartig in het Japans, een smaak die wij niet vaak tegenkomen in de Hollandse keuken. Om deze smaak, ook wel de 5e smaak genoemd, te leren waarderen is het aan te raden om te beginnen door kleine hoeveelheden zeewier toe te voegen aan je favoriete soepen en gerechten.

zeewier-eten

Hoewel je alle zeewieren kunt eten, zijn sommige soorten smakelijker dan andere. Ook de bereidingswijze varieert per soort. Net als bij landplanten dus. Maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, biedt zeewier een groot scala aan verwerkingsmogelijkheden in zowel hartige als zoete gerechten, warm en koud. Chef-Koks maken ook steeds vaker en dankbaar gebruik van de zilte umami smaak en de vele kleuren van zeewier. Aan 5-10 gram gedroogd zeewier per dag heb je overigens al genoeg.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Serie Zeewier: Zeewier in de geschiedenis (3)

Zeewierburger

Zeewier kan is alle keukens gebruikt worden, dus of je nu vlees eet, of alleen vis, allebei of geen van beiden, wier kan toegevoegd worden. Kijk voor makkelijke, en moeilijkere recepten eens op www.zeewierwijzer.nl. En The Dutch WeedBurger heeft een brug geslagen naar de fastfood markt met een vegetarische zeewierburger en sinds kort ook zeewier ‘shoarma’.

Een makkelijk recept voor kruidenboter

Boter in combinatie met zeewieren is een lekkere combinatie. Ook perfect bij de bbq. U kunt eindeloos variëren met de ingrediënten, maar om u een beetje op weg te helpen hieronder een aantal suggesties. Voor alle recepten geldt:

-gebruik (room)boter op kamertemperatuur
-zet de boter na het mengen met zeewier minstens drie uur in de koelkast om de smaak zich te laten ontwikkelen
-haal het zo’n 15 minuten voor gebruik uit de koelkast

Zeewierboter, basisrecept

Ingrediënten
-200g (licht gezouten) boter (kamertemperatuur)
-4 eetlepels gedroogd zeewier

Bereiding
Meng de ingrediënten, doe de boter op een vel aluminiumfolie/vershoudfolie en geef deze de gewenste vorm (rol, rechthoek…). Plaats in de koelkast zodat u de boter later in plakjes kunt serveren.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Koppert Cress lanceert Truffel van de Zee met Codium Blue

Mineraalhuishouding

In Nederland komt er gelukkig steeds meer keus aan zeewieren; vooral gedroogd wier is bij elke natuurvoedingswinkel verkrijgbaar. Wanneer gedroogd wier in water wordt geweld, herstelt het zich tot de oorspronkelijke vorm en grootte en zwelt zelfs tot ruim tienmaal in grootte. Of je het nu vers of gedroogd gebruikt, probeer vooral verschillende kleuren wier te eten. Door variatie en het dagelijks eten van zeewieren wordt de natuurlijke balans in de mineraalhuishouding van je lichaam geleidelijk hersteld wat leidt tot een gezonder darmmilieu, de basis van een goede gezondheid.

zeewier-eten

Zeewierpoeder

Mocht de smaak van zeewier je toch niet bevallen dan kun je kiezen voor een supplement, ook die zijn er op basis van zeewieren. En het zoutvaatje op tafel kan worden vervangen door een strooibusje met zeewierpoeder, een heerlijke smaakmaker met een laag natrium gehalte (5%).

Dierenvoeding

Niet alleen mensen maar ook dieren varen overigens wel bij het eten van zeewier. Wilde dieren doen dat, indien wier voorhanden is, naar behoefte, maar zeewier wordt vanwege de vele nutriënten steeds vaker toegevoegd aan dierenvoeding. Hondenfokkers gebruiken een mengsel met daarin kelp als een natuurlijk middel om de vruchtbaarheid van de honden te verbeteren. Dierenartsen gebruiken zeewieren om de steeds vaker voorkomende aandoeningen als artritis, lymfomen en schildklieraandoeningen, te behandelen. Door wier toe te voegen verbetert de algehele gezondheid en wordt de vacht mooier. In de baaien van Ierland worden zeewieren verbouwd als voeding voor kweekzalm. Uit onderzoek blijkt dat vis sneller groeit en een zwaarder gewicht ontwikkelt bij een voeding die bestaat uit een combinatie van macroalgen en vismeel.

zeewiertheezeewierpoeder

Wil je eens wat vaker zeewieren eten? Varieer en experimenteer en zoek een manier die voor jóu het beste is om elke dag wat zeewier te eten. Zeewier is o.a verkrijgbaar via www.wereldvanzeewier.nl, vis-, natuurvoeding- en gezondheidswinkels, toko’s en sommige supermarkten.

Over de auteur
Marieke Brown is voorzitter van Stichting Zeewierwijzer. De stichting heeft als doelstelling de bewustwording van de voordelen van zeewier als bron van voeding, verzorging en gezondheid te bevorderen. Stichting Zeewierwijzer doet dit via de website, social media en lezingen. Meer informatie vindt u op de website: www.zeewierwijzer.nl

Zeewier bevat een hoog gehalte aan jodium. Een te hoge inname hiervan kan schadelijk zijn voor zwangere vrouwen, kinderen, personen die gevoelig zijn voor jodium, patiënten met schildklieraandoening, ernstig hoge bloeddruk, nier ziekte of hartfalen. Neem in deze gevallen contact met een (voedings)deskundige voor u grote hoeveelheden zeewier gaat gebruiken. Voor meer informatie, incl. een indicatie van het jodiumgehalte per wier, raadpleeg www.zeewierwijzer.nl