Vrolijke Petunia – 
Met grote kelken toetert de Petunia aan alle kanten dat het voorjaar nu echt is begonnen. Deze kleurrijke eenjarige zomerbloeier is veelzijdig in te zetten, in hangmanden, kuipen, muurzakken en bakken. En in de volle grond schittert de Petunia graag tussen bodembedekkers in borders. Het is een volhouder: goed verzorgd bloeit de plant tot de vorst invalt en zorgt al die tijd voor een bloemenzee in de tuin.

Vrolijke Petunia

petunia

Keuze overweldigend

Effen, gestippeld, gestreept, met enkele of dubbele bloemen en al dat moois in alle kleuren van de regenboog, tot en met bijna zwart toe – de keuze in petunia’s is overweldigend, al heten ze soms anders. Bekende series als Surfinia, Crazytunia of Cascadia geven met hun naam hun specialiteit al aan: lange takken, aparte bloemvormen of een wolk van hangende bloemen.

Trivia en Nicotiana

• De plant is verwant aan Nicotiana, bekend van de tabaksplant.
• De bloeier kreeg in 1789 zijn naam van Franse botanicus Antoine Laurent de Jussieu (1748-1836). Hij haalde zich inspiratie uit wat hij kende: Pétun was destijds het plaatselijke woord voor tabak.
• Kunstenares Georgia O’Keeffe brak in 1925 door met een petuniaschilderij. Ze had paarse en blauwe petunia’s geplant bij haar zomerverblijf aan Lake George en was er zo verliefd op dat ze de bloemen vastlegde in sensuele close-ups die een sensatie werden.
• Bijen zijn dol op de nectar van de Petunia, zodat de plant veel leven in de tuin brengt.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Kleurbrengers: tuinplanten van de maand april

petunia

Herkomst van de zomerbloeier

De Petunia komt uit Zuid-Amerika, waar de plant groeit in Brazilië en Argentinië. In de natuur zien de planten er vaak aanzienlijk schrieler uit dan de bloemenweelde die kwekers er met kruisingen van hebben weten te maken. Er zijn honderden hybriden in de handel en veredelaars komen steeds met nieuwe cultivars, die weer nieuwe kleuren of vormen hebben en bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen de regen.

vrolijke petunia

Verzorgingstips

• De Petunia staat graag uit de wind, in de volle zon.
• Grond vochtig houden, op zonnige dagen elke dag gieten, zorg voor drainage in potten en hangmanden zodat de wortels niet te nat worden.
• Zuinig aan met plantenvoeding: het bevordert vooral de aanmaak van blad en niet per se van bloemen.
• Uitgebloeide bloemen afknippen, met steeltje en al.
• Is de Petunia over zijn hoogtepunt heen? Kortwieken en de bloemen komen volop terug.

Nog meer perkgoed op www.mooiwatplantendoen.nl

Zomergoed Petunia en Surfinia

Meer weten over petunia en Surfinia? Lees dan ook deze artikelen op GroenVandaag.

Petunia jubileert, serie Wave is 25 jaar geworden

Surfinia, al 30 jaar een bloeiend icoon

Leestip: Hortensia woonplant van de maand april