Aalsmeer – Dahlia Café au Lait. Dahlia heeft een rijke geschiedenis en is een echte wereldreiziger. In Mexico is het knolgewas inheems en wordt de bloem vereerd vanwege haar gelijkenis met de zon. Het blad wordt ook wel gebruikt als veevoer en de knol voor medicinale doeleinden.

Eenmaal in Europa werd gestart met kruisen en vermeerderen. De populariteit groeide snel. Vooral vanwege de vele verschillende vormen en kleuren. Dahlia leent zich uitstekend voor gelegenheidsbloemwerk en evenementen. Onder de bloemisten is met name Dahlia Café au Lait’ geliefd.

Door Florapodium
Aalsmeer

 

Dahlia Café au Lait

Dahlia Café au Lait is een dahliasoort in het luxe segment. De grootte van de bloem is adembenemend. Bovendien decoratief door de brede lintbloemen en abrikoos tot beige tint. Aan de kleur heeft deze Dahlia de naam ‘Koffie met melk’ aan te danken.

Het Rijnsburgse bedrijf H&BR van den Bosch teelt Café au Lait en nog veel meer Dahlia’s. In 1910 door Pieter van den Bosch gestart, nu, ruim 100 jaar later, en Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier, is het bedrijf uitgegroeid tot specialist in het telen van dahlia’s en het veredelen van de Hypericum Flair serie.

 

 

De bloemen worden geoogst als de bloemblaadjes nét geopend zijn, maar niet compleet ontvouwd. Dat verlengt het vaasleven. 

De teelt

Het is vooral van belang dat dahliatakken mooi dik en stevig zijn. De meeste soorten krijgen die sterke stelen alleen als ze buiten in de volle grond staan. Hier kunnen ze alle voedingsstoffen uit de grond halen en schijnt de zon op de stelen. Maar niet elke Dahlia houdt van buiten.

Daarom teelt H&BR van den Bosch haar assortiment dahlia’s op 18.000 m² onder glas. Op dit moment zijn dat zeven verschillende soorten. Door klimaatbeheersing in de kassen is de productie van de bloemen tot in de details te sturen. In het seizoen 2018 sneed Van den Bosch bijna 900.000 Dahlia’s.

 

Dahlia’s dieven

In december en januari poot Van den Bosch het knolgewas. Het meest arbeidsintensieve aan de teelt, na het oogsten, is het ‘pluizen’, of ‘dieven’. Met pluizen worden de zijscheuten verwijderd uit de oksels onder de bloem. Hierdoor blijft de voeding en kracht in de hoofdtak zitten, waardoor de kwaliteit van de steel en bloem beter blijft.
Als in het najaar de bloem uitgebloeid en leeg gesneden is, worden de planten gekneusd en de knollen door de grond gespit. Daarna krijgt de grond een rustperiode totdat de plantperiode weer begint.

Meer info

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.

Bijvoorbeeld, Schijfcactus, Opuntia ondulata en Chrysanthemum Berry.

Meer info over H&BR Van den Bosch.

Meer foto’s van Dahlia Café au Lait, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum .

 

 

Meer over de dahlia?

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: