Aalsmeer – Schijfcactus. RM Plants is gespecialiseerd in planten uit het Middellandse zeegebied. Olijfbomen, Citrusplanten, Callistemon en Bougainvillea, het is maar een kleine greep uit het grote assortiment. Iedere week komen er containers en vrachtwagens vol met planten naar Nederland. Oprichter van het bedrijf is Rémi van Adrichem.

 

Door Florapodium
Aalsmeer

 

Schijfcactus

Opuntia ondulata

Cactussen zijn in. Dus ook de Opuntia undulata, Nederlandse naam schijfcactus of vijgencactus. Deze prachtige cactus bloeit ieder jaar opnieuw en na de bloei geeft ze eetbare cactusvijgen. Een mooie robuuste plant. Aanwinst voor elke huiskamer en in de zomer bovendien geschikt als terrasplant.
Van origine komt de schijfcactus uit Mexico. Sommige sootren teelt men speciaal voor de eetbare vijgen en voor de jonge schijven, die als groente dienen.

 

Make-Up

De Chochenille-luis is gek op de schijfcactus. De luis is gewild vanwege zijn felrode kleurstof. Die wordt onder andere gebruikt in de make-up industrie.

Verzorging Schijfcactus

  • Zet de cactus op een plek met veel licht en probeer zoveel mogelijk de woestijnomgeving na te bootsen. Zoek een warme plek op de vensterbank, maar liever niet in de felle middagzon.
  • Geef de plant niet te veel water. Beter een keer in de paar weken een flinke scheut, dan elke dag een beetje. Van november tot februari heeft de cactus eigenlijk geen water nodig.
  • De schijfcactus is met al haar stekels niet gemakkelijk te verpotten. Toch doen, want daar wordt hij gezond en groot van.
Rémi van Adrichem
Rémi van Adrichem

 

 

De teelt

RM Plants werkt samen met kwekers over de hele wereld. Er zijn contacten in Italië, Spanje, Honduras, Guatemala, Costa Rica en China. Op de kwekerij in Nederland worden de planten afgehard, opgepot en afgeweekt. Door de goede relaties met zijn partners kan Van Adrichem de meest aparte dingen in het assortiment opnemen, zoals de schijfcactus.

Optimaal klimaat

De kwekerij in Nederland is voorzien van vier aparte klimaatzones die licht, temperatuur en luchtvochtigheid afzonderlijk te sturen. Per productgroep is er een optimaal klimaat. Met speciale ventilatoren kan het in de kwekerij zelfs hard waaien om een subklimaat te creëeren. Met een eb en vloed watersysteem worden de planten in een laagje water gezet. De plant zuigt het benodigde op. De rest loopt na een aantal minuten weer weg, zodat de wortels niet kunnen gaan rotten.

 

Meer info

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.

Bijvoorbeeld, Medinilla magnifica Dolce Vita en Allium Rose Bells.

Meer info over RM Plants.

Meer foto’s van Opuntia undulata, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.

 

Meer over de cactus?

Lees dan ook deze artikelen op GroenVandaag: