HILVERSUM – Van mini tot mega, Tillandsia usneoides is een licht excentrieke woonplant met opgewekte sprieten in groen, grijs en roze. Waarom excentriek? Nou, hij leeft van de lucht. Volgens een Indiaanse legende is Tillandsia het haar van een prinses die op de dag van haar huwelijk door vijanden werd vermoord. De rouwende bruidegom sneed haar haar af en hing het in een boom, de wind verspreidde het over het land.

Tillandsia

tillandsia in schaalKleuren en vormen
Tillandsia usneoides bestaat uit flexibele gekrulde langwerpige blaadjes van twee tot zes cm lang die als een ketting aan elkaar groeien. De grote exemplaren leveren zo een lange grijze sluier die licht doorlaat, maar toch fel buitenlicht dempt. En kleine soort is goed in te zetten op plaatsen waar je geen plant verwacht: hang er gerust een aan een lamp of in een mobile, aarde en pot niet nodig. Als luchtplant heeft deze hanger namelijk geen wortels, maar absorbeert vocht en voeding via speciale schubben op de gekrulde, smalle bladeren.

Verzorging
-Tillandsia usneoides hangt graag licht, maar niet in vol zonlicht.
Twee keer per week benevelen met kalkarm water, liefst regenwater. Als de plant niet binnen vier uur weer droog is, de volgende nevelronde minder water gebruiken.
-Als de bladeren krullen, hebben ze water nodig.

 

tillandsia op tak

Herkomst
In het wild hangt Tillandsia usneoides in lange sluiers aan takken van bomen van de Verenigde Staten tot Argentinië, in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. De plant is een epifyt die op de bomen leeft zonder er voedsel aan te onttrekken. Zo kunnen ze ook overleven op rotsen en zelfs elektriciteitsdraden. Tillandsia usneoides hoort bij de Bromeliafamilie en bloeit met kleine onopvallende groene bloemen, die heerlijk geuren. Deze hangplant zich voornamelijk voort door stukken plant die wegwaaien of door vogels worden meegenomen en aan een andere boom blijven hangen. Tillandsia usneoides wordt ook wel Spaans mos genoemd. [Bron: Mooiwatplantendoen.nl]

visi155159

Een ideale gezelligmaker
Tillandsia is morgen te zien in Robs Grote Tuinverbouwing en je kunt erover lezen in de column op Plantplezier van tuinman Ivo.
Rob en Ivo vragen zich af waarom we ook niet na de Kerst doorgaan met genieten van Tillandsia. Er zijn tal van creatieve mogelijkheden om onze huiskamer met deze excentrieke luchtplant van een groen accent te blijven voorzien. 


Tuinman Ivo
Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Maar Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6.
Klik hier voor de volledige lijst van planten die in deze uitzending zijn gebruikt.