HILVERSUM – Bromelia is de ideale kamerplant om het binnen kleurrijk te maken als het buiten wat grijzer wordt. De exotische verleider komt uit een artistieke plantenfamilie. Designed by nature, heeft iemand eens gezegd. En zo is het. En of dat niet genoeg is, deze woonplanten zijn niet veeleisend als het om onderhoud gaat.
 

Tillandsia

In ruil voor een beetje licht en een beetje water trakteren ze je op spectaculaire kleuren en een tropische sfeer.

Tillandsia en bromelia in Robs Grote TuinverbouwingSchutbladen
Wat bij bromelia vaak voor de bloemen wordt aangezien, zijn in werkelijkheid gekleurde schutbladeren. De echte bromeliabloemetjes zijn heel klein.
Er zijn meer dan 2.800 soorten, waarvan de mooiste en makkelijkste het tot woonplant hebben geschopt. De bekendste zijn Guzmania (trompet), Aechmea (zilvergrijze rozet), Vriesea (veervormen), Neoregalia (rode kelk) en Tillandsia (sprieten en lepels).
Ook (sier)ananas, Nidularium, Billbergia (hangend) en Cryptyantus behoren tot deze club. Alle bromelia’s hebben een positieve invloed hebben op de luchtkwaliteit.

Tillandsia ‘Curly Slim’
Een wel heel bijzondere is de decoratieve Tillandsia ‘Curly Slim’. De exoot heeft sterk gekrulde bladeren, waardoor deze grillig gevormde kamerplant prachtig toont op tafel of dressoir. ‘Curly Slim’ is het kruisingsresultaat van Tillandsia intermedia en Tillandsia streptophylla.

In Robs Grote Tuinverbouwing en in zijn column op Plantplezier vertelt tuinman Ivo nog veel meer over Tillandsia en waarom kikkertjes ook gek zijn op bromelia’s. Hoe dat zit… Kijk zaterdag naar Robs Grote Tuinverbouwing of lees het op Plantplezier.

Ivo en Tillandsia Curly Slim

Tuinman Ivo
Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Maar Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6.