Levensduur van je meubels – Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. Dit is ook duidelijk te zien in de keuzes die we maken. Zo zijn we langzaam veranderd van een consumptiemaatschappij in een maatschappij die veel hergebruikt en tweedehands koopt. Zeker bij het kopen van meubels. Toch beschikken we allemaal wel over de ervaring van meubels die veel langer meegingen dan verwacht. Zonde, want meubels zijn duur en het is slecht voor het milieu als we deze regelmatig opnieuw moeten kopen.

Levensduur van je meubels

Gelukkig zijn er ook manieren om jouw interieur verder te verduurzamen en hier langer mee te doen. Maar hoe pak je dit precies aan? Wat kun je zelf doen om de levensduur van jouw meubels te verlengen? Met behulp van de volgende tips kom je al een heel eind.

Kies voor de juiste materialen binnen jouw gezin

Het is belangrijk om met jouw gezinssituatie rekening te houden als je kiest voor nieuwe meubels. Een glazen tafel is bijvoorbeeld prachtig, maar is dit ook wel zo geschikt voor jonge kinderen? Zullen er bijvoorbeeld niet snel krassen ontstaan als ze hier met speelgoed overheen gaan? En wat als ze iets zwaars op de tafel laten vallen? Je wil er niet aan denken dat het glas dan breekt en er een potentieel gevaarlijke situatie ontstaat.

“Daarom is het belangrijk om met materiaalgebruik rekening te houden. Wil je bijvoorbeeld echt graag een tafel met glazen blad in de woonkamer? Maar heb je nog zeer kleine kinderen? Kies dan in elk geval voor gehard glas, zodat dit zeker tegen een stootje kan en de veiligheid in de ruimte gewaarborgd wordt. Zo ben je ook verzekerd van een langere levensduur.

Dit geldt uiteraard ook voor andere materialen. Zo is een stoffen bank wellicht een minder goede keuze met huisdieren of kinderen. Een ongelukje is snel gebeurd en vlekken zijn dan lastiger te verwijderen. Door de materialen van de meubels aan te passen aan jouw gezin, zorg je ervoor dat de meubels minder te lijden hebben en daardoor langer mooi blijven.

Tips om de levensduur van je meubels te verlengen

Foto: SOCIAL.CUT, op Unsplash.

Kwaliteitsmeubels

Soms proberen mensen geld te besparen door voor goedkopere meubels te kiezen. Meestal zijn deze meubels echter om een reden zo goedkoop. Er zijn bijvoorbeeld minder goede materialen gebruikt of ze zijn onder andere omstandigheden geproduceerd. Dit kan ertoe leiden dat je wellicht nu geld bespaart, maar de meubels na enkele jaren alweer aan vervanging toe zijn. Zo wordt goedkoop alsnog duurkoop en erg duurzaam is het niet.

Wil je er dus zeker van zijn dat de meubels langer meegaan en dat het milieu zo min mogelijk belast is tijdens het productieproces? Kies dan voor kwaliteitsmeubels. Hier betaal je misschien iets meer voor, maar dit verschil verdien je op de lange termijn vanzelf weer terug.

Beschermende maatregelen

Preventieve maatregelen zijn misschien wel de beste manier om je meubels goed te houden. Bescherm je meubels bijvoorbeeld met een lak of olie en spuit stoffen meubels in met producten die vlekken en andere schade voorkomen.

Zorg er ook voor dat je meubels zo veel mogelijk uit direct zonlicht worden geplaatst, zodat ze minder snel verkleuren.

Dergelijke aanpassingen zijn snel gemaakt en kunnen al een groot verschil maken in de levensduur van jouw meubels.

Fotocredits introfoto: Lucia Sorrentino, op Unsplash.