Topbloemen – Topbloemen.nl lanceert een uniek duurzaamheidskeurmerk: Green florist. Bloemisten met dit keurmerk dragen aantoonbaar op een positieve manier bij aan natuur, mens en milieu. Een zeer belangrijk aspect van de Green florist bloemist is dat zij duurzame boeketten aanbiedt. Deze boeketten zijn te herkennen aan het Green florist logo en bestaan voor ten minste 80 procent uit duurzame bloemen. Het is het enige keurmerk dat de duurzaamheid van samengestelde boeketten in de bloemensector traceerbaar maakt.

topbloemen green florist

Topbloemen

Duurzaam boeket

Zowel de boeketten als de bloemisten worden getoetst door de onafhankelijke organisatie MPS-ECAS. Duurzame boeketten van Green florist bestaan voor ten minste 80% uit bloemen met een aantoonbare MPS-A kwalificatie.

Deze wereldwijde standaard geeft aan dat de bloemen goed tot zeer goed gescoord hebben op de milieuthema’s gewasbescherming, meststoffen, energie en afval. Zelfstandige bloemisten worden getoetst op onderdelen als duurzame inkoop, afvalscheiding, elektriciteit, transport, personeel en traceerbaarheid.

Bloemen traceerbaar van kweker tot in samengesteld boeket.

Het Green florist keurmerk is de opvolger van het Fair Flowers Fair Plants label. Maar dan uitgebreider. Green florist gaat niet alleen over de bloemen, maar ook over de bedrijfsvoering van bloemisten.

Green florist

De visie van Green florist is: ‘Elke dag een stukje groener’. “Dat nemen we behoorlijk letterlijk”, aldus Edwin van Arkel, oprichter en eigenaar van Topbloemen.nl. “Als organisatie staan wij voor een duurzame bedrijfsvoering, één waarbij wij zoveel mogelijk rekening houden met natuur, mens en milieu. Dit keurmerk stelt ons in staat om ook onze strategische partners, zoals de aangesloten bloemisten, daarin mee te nemen.”
topbloemen green florist

Herkomst en productie

Van Arkel: “We vinden het als consument en organisaties steeds belangrijker om te weten waar producten vandaan komen en hoe ze tot stand gekomen zijn. Voor eten is dat al heel normaal. Zo kunnen we zelf de keuze maken om geen producten te kopen van een leverancier die er barre arbeidsomstandigheden op nahoudt of die gebruik maakt van gewasbeschermingsmiddelen die slecht zijn voor het milieu.

In de bloemenwereld was dit enkel mogelijk voor mono-boeketten (één soort bloem). Dat is met het Green florist keurmerk uitgebreid naar samengestelde boeketten.”

Lees ook wat regiobloemisten doen tegen verspilling van bloemen.

Of Fairtrade, een kerumerk wat zich ook aan planten verbindt.  Een bijzonder keurmerk is Kleurkleur van de Vlinderstichting.