MAASDIJK – Medewerkers van hortensiakwekerij Sjaak van Schie uit Maasdijk komen handen te kort. Aanstaande zondag is het Moederdag in bijna heel Europa en dat betekent topdrukte. Deze week verlaat een recordaantal van 250.000 hortensia’s de kwekerij richting tuincentra en bloemisten in binnen- en buitenland. Dat is 30% meer dan in 2016.Moederdag

hortensia voor moederdag  hortensia voor moederdag

Er blijkt dit jaar vooral veel vraag naar roze en tweekleurige hortensia’s. Ook rozen en orchideeën zijn dit jaar onverminderd populair. Naar schatting ontvangt 1 op de 4 moeders in Europa een bloemen- of plantencadeau. De Fransen vieren 28 mei Moederdag, de Britten deden dat op 26 maart.
Nederlandse kwekers produceren ruim 33 miljoen hortensia’s. Met zo’n 40% is Duitsland het belangrijkste exportland. Sjaak van Schie is één van de grootste hortensiakwekerijen van Nederland.

Fotocredit: VidiPhoto

Oorsprong

Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne moederdag en gaat terug op de moedercultus in het klassieke Griekenland. De formele moedercultus met ceremonies voor Cybele of Rhea, de Grote Moeder der goden, werd overal in Klein-Azië beoefend op de ides (15e dag) van maart.
In 1924 kwam Moederdag overwaaien naar Nederland, toen de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde deze dag introduceerde met gerichte campagnes. Ze hoopte hiermee de bloemenverkoop in Nederland te stimuleren. Dat lukte: tot op de dag van vandaag is een bos bloemen het populairste moederdagcadeau.

Meer moeder