OEGSTGEEST – Tuinbezitter. Zo tegen het eind van februari ruiken we aan de lente. Niet alleen ruiken trouwens. We kunnen de lente ook zien aan de veelkleurige crocussen. En we kunnen de lente horen door het gezang van de merel. En als de natuur ontwaakt, dan ontwaken wij mee. We scharrelen weer in onze tuinen. Nog een beetje schuchter, met klein werk, zoals potten legen, uitgebloeide bloemen wegknippen en licht snoeiwerk. Kleine klusjes.

tuinbezitter

Tuinbezitter

Van doe-het-zelf naar professioneel

Maar waar kleine klusjes zijn, is het niet lang wachten op de grote klussen. Zeg maar, het serieuze onderhoud aan de tuin. Van een nieuwe schutting zetten, het tuinhuis opknappen, tegels vlak leggen tot het aanleggen van een compleet terras en een klimaatbestendige tuin.

Maart is de ideale maand voor groot onderhoud. Het is nog te fris om in de tuin te zitten, daarvoor moet het april of mei zijn. Maar dan is het grote onderhoud al gebeurd en is het vooral genieten geblazen. Na inspanning komt ontspanning.

tuinbezitter

klimaatbestendige tuin

Groot tuinonderhoud

Hoewel de hoveniersbranche de laatste jaren voorspoedige groeit laat zien, zijn de meeste tuinbezitters doe-het-zelver. Maar dat gebeurt wel steeds professioneler en weloverwogen. Spreekwoordelijk ook, want goed gereedschap blijkt ook in de tuin het halve werk.

Niet verrassend dat er dus meer en meer merken in onze tuin verschijnen die eerder naam hebben gemaakt bij de professionele gebruiker. Kettingzagen, maaiers, boren, bladblazers, van alles.

tuinbezitter

Daar is professionele kleding bijgekomen. Een heuse garderobe mag je wel zeggen, voor vrouwen en mannen, met werkjassen, fleece- en pilotenjacks. Ja, ook de mannelijke doe-het-zelver kan goed gekleed de tuin in. Kijk bijvoorbeeld eens naar de 3-in-1 jacks en bodywarmers van engelbert strauss.

Maar niet alleen het oog wil wat, ook voor het gebruiksgemak, de warmte en de veiligheid. Werkkleding die rekening houdt met je bewegingsvrijheid, je beschermt tegen weer en wind en met slim geplaatste zakken om gereedschap binnen handbereik te houden.

tuinbezitter    tuinbezitter

Vaste planten

En dan, na gedane arbeid, moet de tuinbezitter natuurlijk denken aan het groen. Bijvoorbeeld aan vaste planten. En in planten is nog veel meer te kiezen dan in gereedschap. Ook hier geldt dat je kiest wat het best bij jou en jouw situatie past. Misschien heb je wat aan deze selectie van prachtig bloeiende vaste planten.

• Kattenkruid (Nepeta)
• Dropplant (Agastache)
• Zonnehoed (Echinacea)
• Ooievaarsbek (Geranium)
• Herfstanemoon (Anemone ‘Honorine Jobert’)
• Salie (Salvia)
• Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)
• Koninginnekruid (Eupatorium)

In het derde kwartaal van 2017 is het aantal geregistreerde hoveniersbedrijven voor het eerst boven de 10 duizend uitgekomen. In tien jaar tijd is het aantal hoveniersbedrijven met 58 procent toegenomen. Dit komt neer op een toename van het aantal bedrijven van 5 procent per jaar sinds 2007.
Bron: kwartaalmonitor VHG, Hoveniers- en groenvoorzieningsbranche.

 

-foto-credits
–handschoen: Unsplash, Vince Fleming
–gereedschap: Unsplash, Dylan Nolte
–klimaatbestendige tuin: Tuinbranche Nederland/Maayke de Ridder
–werkjas: engelbert strauss
–vaste planten: iVerde