HILLEGOM – De term ‘vaste plant’ wordt in tuinland veel gebruikt. Maar wat zijn vaste planten nu precies? En wat moet je weten voordat je met vaste planten aan de slag gaat?

Vaste planten

Vaste planten zijn meerjarige, kruidachtige planten, met niet verhoutende stengels. Sommige planten blijven groen, maar meestal sterven ze in het najaar bovengronds af en trekken ze zich ondergronds terug voor hun winterslaap.

dicentra, gebroken hartje

gebroken hartje

delphinium

delphinium

 

Voorjaar
Vaste planten vormen boven de grond ieder jaar nieuwe stengels, bladeren, bloemen en zaden. In het voorjaar komen ze groter en krachtiger terug. Zo zorgen ze ieder jaar voor lang tuinplezier. Door de enorme variatie in kleuren, vormen en eigenschappen maken ze er een levende tuin van.
Er zijn vaste planten die heerlijk geuren, vlinders lokken of geschikt zijn als snijbloem. De hoogte varieert van hoge, opvallende exemplaren tot hele kleine plantjes. Wanneer je de juiste mix kiest volgen de verschillende vaste planten elkaar op qua bloeiperiode, waardoor je van januari tot december van een bloeiende tuin kunt genieten.

 

campanula

campanula

achillea

achillea

Groen doet goed
Planten hebben een positieve invloed op de gezondheid en het welzijn van mensen; ze zijn rustgevend en bezorgen ons een prettig gevoel. Ze zijn onmisbaar voor de productie van zuurstof en ze zuiveren de lucht. Nog een prettige bijkomstigheid is dat ze geluid dempen doordat de beplanting de geluidsgolven tegenhoudt. Bovendien zorgen planten voor een natuurlijke afvoer van regenwater omdat ze het water uit de bodem opzuigen. Het water dat de planten verdampen, houdt de piektemperaturen in de zomer lager. Hierdoor voelt het in de tuin eerder aangenaam dan op versteende plekken.

 

lavendel

lavendel

zonnehoed

zonnehoed

 

Planten kiezen
Om te genieten van een heerlijke tuin die het hele jaar groeit en bloeit moet je de juiste plantkeuzes maken. Maar voordat je planten uitkiest onderzoek je eerst welke grondsoort in de tuin aanwezig is en welke planten daar goed in groeien.
Bij veel mensen zijn planten als klokjesbloem (Campanula), muurbloem (Erysimum), ridderspoor (Delphinium), duizendblad (Achillea), gebroken hartje (Dicentra), lavendel (Lavandula) en rode zonnehoed (Echinacea) geliefd. Maar het is ook leuk om een eigen favorietenlijst samen te stellen.

Meer over vaste planten weten, zie www.perennialpower.nl