ZEIST – Trendtuinen 2019 zijn ontworpen op basis van de nieuwste groene stijltrends. En bevatten nieuwe tuinproducten en veel planten. Ze leveren een positieve bijdrage aan de biodiversiteit én houden rekening met een goede waterhuishouding. Bovendien bieden ze volop ruimte voor tuinplezier. En veel terugkerende klusjes uit handen worden genomen, bijvoorbeeld door een robotmaaier en automatische tuinbesproeiing.
Met de presentatie van de groene trendtuinen wil Tuinbranche Nederland het aantal gezonde, groene en klimaatbestendige tuinen in Nederland vergroten.trend- en stijltuinen

Trendtuinen

Stijltrend 1- New Frontiers: Vleugje futurisme

Steeds meer woningen worden ‘smart homes’. Technologieën zorgen daarbij voor een comfortabele leefomgeving en gemak. De tuin ‘New Frontiers’ sluit aan bij deze ontwikkelingen, bijvoorbeeld met tuinonderhoud via een app en verlichting op zonnepaneeltjes.
Om de beleving van smart technologie te benadrukken, heeft deze trendtuin een futuristisch uiterlijk door het gebruik van (semi)transparante en reflecterende materialen. Toch blijft het geheel uitnodigend door de basiskleuren wit, paars en zilver. En de toepassing van veel planten met aantrekkingskracht op bijen, vlinders en andere bestuivers.

trendtuinen

Watermanagement

Het watermanagement is goed geregeld. De waterdoorlatende bestrating is een mix van steen en glassplit. Ook via speelse watertegels die uitmonden in rvs goten kan overtollig regenwater wegvloeien. Tijdens een stortregenbui ontstaan zo geen grote plassen, maar zakt het water juist snel de grond in. Een besproeiingscomputer met bodemvochtigheidssensor zorgt automatisch dat de planten uitsluitend water krijgen als het nodig is. Daarmee kan een forse waterbesparing gerealiseerd worden.Stijltrend 2- Soft landing: Zacht & aardig

Als reactie op de verharding van de maatschappij hebben sommige mensen behoefte aan verzachting. Daarbij hoort ook een vriendelijke, zachte en comfortabele woonomgeving.
In de tuin ‘Soft Landing’ zie je daarom veel ronde vormen, lekkere kussens en aaibare beplanting. Een groene plek waarin je heerlijk tot rust kunt komen en die je het gevoel geeft dat je door een enorm kussen wordt opgevangen.

trendtuinen

Siergrassen

In deze trendtuinen tuin overheersen vriendelijke pasteltinten. Het gazon speelt een belangrijke rol. Niet alleen een plek om met blote voeten te betreden maar ook praktisch: regenwater zakt, in tegenstelling tot een betegelde tuin, direct weg in de bodem. Een robotmaaier zorgt dat het gras automatisch gemaaid wordt. Bomen en struiken zijn uitnodigend voor vogels en tuinbloeiers zijn bij- en vlindervriendelijk. Siergrassen zorgen voor extra zachte uitstraling.Zie ook dit artikel op GroenVandaag: 3 stijltrends voor de groenbranche 2019.

trendtuinen

Stijltrend 3- Harvesting Elements: Kweken & recyclen

De toenemende waarde die we hechten aan een duurzame en bewuste levensstijl vertaalt zich in soberheid. De tuin ‘Harvesting Elements’ bevat een combinatie van simpele vormen zonder poespas en natuurlijke onregelmatigheden.
De hoofdkleur is zwart met het groen van planten en bomen als krachtig accent. Hergebruik van materialen en slimme oplossingen zijn belangrijke elementen in deze trendtuin. Denk bijvoorbeeld aan een plantenbak en regenton in één en tuintegels met een uitsparing waarin je planten kunt zetten. Dit versterkt niet alleen de groene uitstraling van de tuin, ook bij regenval kan het water beter wegzakken in de bodem.

trend en stijltuinen

Zelf kweken

In deze trendtuin mag het zelf (op)kweken van groenten, kruiden en stekjes eigenlijk niet ontbreken. Dat kan in een kweekkas, maar ook in moestuinbakken. De tuin is ecovriendelijk en aantrekkelijk voor bestuivers. Uit een waterbassin (met drijfplanten) kunnen vogels hun dorst lessen.

Bezoek de trendtuinen

Met de trendtuinen laat Tuinbranche Nederland zien dat klimaatbestendigheid en biodiversiteit eenvoudig te realiseren zijn en er aantrekkelijk uit kunnen zien. Je kunt prima elementen naar eigen smaak toevoegen. De trendtuinen 2019 zijn te bezichtigen bij tuincentrum Huiting aan de Lexmondsestraatweg 2 te Vianen (tijdens openingstijden). De gebruikte materialen en planten zijn verkrijgbaar bij tuincentra in heel Nederland.

Gebruikte materialen per tuin

Soft Landing (ontwerp Wim Wijsman): groene wand (www.urbangreencompany.nl), beplanting (www.griffioenwassenaar.nl), betonnen ringen (www.martensgroep.eu), potten (www.capi-europe.com), robotmaaier (www.gardena.nl).
New Frontiers (ontwerp Wim Wijsman): beplanting (www.griffioenwassenaar.nl), NCB-grasklinkers (www.mbi.nl), langstaafroosters (www.aco-easygarden.nl), solar tuinverlichting (www.luxform.nl), bank Twig (www.samson.nl), potten (www.elho.com), automatische tuinsproeiing (www.gardena.nl).
Harvesting Elements (ontwerp Wim Wijsman): tuinkas Bourton (www.royalwellkassen.nl), vaste planten (www.griffioenwassenaar.nl), tegels GeoVegtale (www.mbi.nl), waterplanten (www.moerings.nl), potten (www.capi-europe.com), overige decoratie (www.edelman.eu), automatische tuinbesproeiing (www.gardena.nl), keerwanden en U-element (www.terrasentrends.nl).

Fotocredits: Tuinbranche Nederland/Maayke de RidderMeer tuintrends

Voor meer tuintrends, zie ook deze artikelen op GroenVandaag

Tuintrends 2020, gedurfd en vooral groen
Tuintrends voor het balkon en buiten
Trendtuinen en tuintrends toegelicht