POUZY MÉSANGY (Frankrijk) – Tuinieren in tijden van Corona. Dit is het derde blog van Sireen Bisseling voor GroenVandaag. Ook Frankrijk deelt mee in de corona-crisis. Winkels zijn gesloten, thuis blijven het devies. Maar de natuur laat zich niet stoppen. In de tuin groeit en bloeit alles alsof er niets aan de hand is. Tuinieren in tijden van Corona, hoe doe je dat? Sireen doet verslag vanuit het Franse platteland, waar zij woont, samen met haar man, piepkuikens en katten en een tuin die haar volle aandacht vraagt.

Tuinieren in tijden van Corona

Door Sireen Bisseling

Lieve GroenVandaag,

Er is ons allemaal iets vreselijks overkomen. Zoveel mensen die zijn overleden door een vreselijke griep. Zoveel mensen die nu doodziek zijn en vechten voor hun leven. Zoveel mensen in angst dat ze besmet raken en het niet overleven. We hebben kennis moeten maken met het Corona-virus en wat het betekent in menselijke termen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet echt een overzicht heb over de toestand hier bij ons in Frankrijk, waar mijn man en ik wonen en werken. Wel weet ik het zeker dat wij echt boffen dat wij op een boerderijtje wonen in een dunbevolkte streek met 2,5 hectare grond eromheen.

sireen pelargonium

Alleen boodschappen

We mogen alleen maar ‘uit huis’ om boodschappen te doen, naar de dokter of naar de apotheek, voor administratieve zaken wat betreft de overheid, voor de zorg van een zwak persoon of kind of om tot 1 kilometer rondom je woonhuis te wandelen. De eerste zaken moet je persé alleen doen, met je document op zak, welke je vlak voor vertrek tekent en het tijdstip opschrijft. Het wandelingetje kun je met huisgenoten doen mits je officieel onder 1 dak woont. Ook met document. Nu krijg ik de tranen in de ogen als ik naar de videos kijk van de mensen in Italië en Spanje die met elkaar vanuit hun piepkleine woningen gaan zingen. Of muziek maken. Soms zie je ze op hun balkonnetje staan. Niet eens een plant erop, niks.

Pelargoniums

En ik zit tussen de potten bloeiende rode Pelargoniums en potten met bloeiende Aronskelken. Want ik heb niet alleen veel terrein, ik heb ook een joekel van een plantenkas erop. Daar zou ik vroeger jaloers op zijn geworden, maar nu is het normaal voor mij. Wij zitten zelfs ‘s avonds buiten televisie te kijken met het mooie weer, want we storen niemand. Op zo’n moment gun ik a-l-l-e mensen hun paradijsje. Ook al is het een volkstuin.

Er is nog zoveel ruimte en een overschot aan huizen op het platteland van Frankrijk.

Ik las in de Figaro dat tijdens een interview met mensen in Parijs bleek dat een grote groep zich heeft voorgenomen om na de Corona-crisis en zodra ze mogen reizen te gaan verhuizen naar het platteland. Ik juich het toe. Er is nog zoveel ruimte en een overschot aan huizen op het platteland van Frankrijk. Vooral veel opknapprojecten. Maar ook veel mooie huizen voor de ruimere portemonnees.

Vreemd tuinseizoen

Het is een vreemd tuinierseizoen dit jaar, want hier bij ons in Frankrijk zijn alle tuincentra dicht. Alles is dicht. Alleen de supermarkten, andere bedrijven waar je etenswaren kunt kopen en apotheken zijn open. Ik koop al mijn zakken potgrond nu bij de super. Ook zaden kun je bij de supers kopen, dus huppa! En met af en toe een afgeprijsd plantje; ben ik al lang blij. Dit is dus onderdeel van tuinieren in tijden van Corona.

sireen malus

Malus Domestica

Ik heb een roosje gekocht voor 1 euro en een appelboompje ‘Malus Domestica’ voor 3, 50 euro. Het roosje is buitengewoon interessant want het heet ‘Fairy King’ en is van Jan Spek Rozen B.V. in Boskoop. Het is een miniatuur/patioroos, wordt ongeveer 50 cm hoog, heeft jammergenoeg geen geur maar is wel doorbloeiend en dat is wat ik ook zoek. ‘Fairy King’ heeft het Nederlandse toprozen certificaat. De bloemblaadjes zijn mooi losjes en elegant om elkaar geschulpt. En de kleur van de bloemen is een goddelijke knal van rood. Dat gaat één van mijn favorietjes worden deze zomer!

sireen fairy king

Fairy King

De Malus Domestica is een hele lekkere appel die de supermarktvarianten overtreft. Njam, njam! Moet op het zuidwesten geplant worden en natuurlijk goed verzorgd worden.

Piepkuikens

Ik wilde graag nog wat kuikens kopen, zodat ze mij kunnen helpen met het kaal krabbelen van stukken grond waar ik iets wil gaan doen. Toevallig ken ik een hele goede broederij van kipkuikens, kalkoenkuikens, eendekuikens, ganzekuikens en noem maar op. Dus had ik 10 eendagskuikens besteld kort voor de lockdown. Ik was het al bijna vergeten, maar de afspraak ging door.

Boodschappen gedaan, mevrouw ? En wat piept daar zo in uw auto?

Tijdens de lockdown. iets van 40 km heen en weer 40 km terug rijden, ben ik gaan rijden om de kuikens op te halen. Ik had netjes ingevuld op mijn document dat ik boodschappen ging doen. Het was een zonnige warme dag. Hoewel het bedrijf officieel gesloten is, hadden ze voor mij een uitzondering gemaakt, omdat ik die gekkin ben die altijd een heel eind rijdt om kuikens bij hen te kopen. Gelijk ook een zak kuikenvoer gekocht en op weg naar huis.

sireen piepkuikensPfft! Ik heb me rot gezweet van de stress, want de kuikens piepten de hele tijd. Vreselijk! Ik was doodsbang dat ik gecontroleerd zou worden.
Ziet u die gendarme me aankijken ? Boodschappen gedaan, mevrouw? En wat piept daar zo in uw auto? En waar heeft u die boodschappen gedaan? Gelukkig die dag geen controle gehad. Opgelucht draaide ik de auto ons terrein op. Die missie was gelukt! Maar wat een stress.

Kale nek

We hebben nu prachtige kuikens van bijna een maand met van die kale nekkies. ‘Cou nu’ in het Frans oftewel ‘kale nek’. Op de foto zijn ze een paar dagen oud. Ze zijn leuk en ze leggen later ook heerlijke eitjes. Zij zijn mijn gevederde tuinhulpen voor dit seizoen. Als meneer de vos ze niet grijpt. Want dat doet ie hier op klaarlichte dag.

sireen aronskelken

Aronskelken

Twee jaar geleden heb ik als speciaal project het zaaien van de witte Aronskelk gehad. Daardoor heb ik nog steeds veel Aronskelk planten. Die het allerruimst zijn opgepot bloeien ook als eersten, vooral in de kas. Dus ik heb allang bloeiende Aronskelken voor ons kantoor. Omdat ik hele vriendelijke buren heb die ook van tuinieren houden heeft mijn man op mijn verzoek daar 2 potten met Aronskelkplanten voor het hek neergezet. De buurvrouw was er heel blij mee. Zo zie je maar weer, je kunt een ander blij maken met de resultaten van je hobby.

Kweeperen

Ik ben dol op bomen kweken maar er komt soms veel fruit af wat teveel is voor ons tweetjes. Wat ik dan doe is 8 zakken klaarzetten en de hele oogst van kweeperen en appels daarin verdelen. Vervolgens neem ik ze mee naar mijn quiltingclub en zet ze daar voor de deur. De dames mogen dan elk een zak meenemen. Blij dat ze dan zijn. Ik nog blijer want ik wil niet dat het verrot. 
En ja hoor, prompt de week erna begint het feest. Dan heeft de een dit gemaakt met de kweeperen en de ander dat. En dat nemen ze soms mee en kan ik ook proeven. Echt leuk om te delen en dan een lekkernij terug te krijgen of te horen hoe goed het allemaal op is gebruikt en hoe lekker het was.

TIPS

Voor iedereen die een beetje afleiding zoekt of zijn hoofd wil leeg maken, is tuinieren misschien een optie. En het kan ook in het piepklein. Het is ook heel leuk om te doen met kinderen; dat zijn gewoon allesleukvinders. Daarom deel ik graag kennis, interesse, nieuwtjes, wetenswaardigheden, planten, bloemen, zaden maar ook fruit. En tips om te tuinieren in tijden van Corona; deze bijvoorbeeld.

 • Keukenkruiden kweken op de vensterbank is enorm leuk. En je kunt ook tomaatjes, pepers en zelfs paprika’s en gember binnen kweken.
 • Als je geen balkon of tuin hebt kun je stekjes kweken voor interieurplanten. Als je teveel hebt ruil je met kennissen. Dat doe ik ook met een vriendin. Ga gewoon iets stekken of zaaien. Als het te veel is kun je altijd iemand blij maken.
 • Kweek iets exclusiefs. Iedereen heeft sinaasappels of citroenen op de fruitschaal liggen. Kijk eens op het internet hoe je citrusboompjes kunt opkweken uit zaad. Heel gemakkelijk en très chic.
 • Een leuke appelboom kun je ook in een grote pot op je balkon kweken. Zaai de appelboom zelf op uit zaad.
 • Omdat ik dringend al mijn buxus moet snoeien dit jaar ga ik misschien als extra project buxus stekken. Ik moet even nadenken waar ik de potjes met stekjes laat want dat wordt weer een project van 500 stuks 😊.
 • Ken jij iemand die buxus heeft en deze moet snoeien ? Vraag om wat buxussnoeisel, maak stekjes en maak later 2 snoeivormen (topiary) aan weerszijden van je voordeur. Al of niet in pot. Of een tuinrandje. Blijft het hele jaar groen.
 • Probeer perzikkenpitten te laten ontkiemen en maak er een leuke plant van op een zonnige plek.
 • Heeft iemand die je kent een druif in de tuin ? Vraag wanneer ze die snoeien en of je wat snoeisel mag hebben. Stek ze en kweek je eigen druivenrank.
 • Als je een zonnige vensterbank hebt kun je aan kennissen stekjes van hun geraniums vragen. Mooi is om verschillende kleuren bij elkaar te stekken. Haal de uitgebloeide bloemen en bladeren op tijd weg, bemest en bewater ze goed. Een weelde van bloemen op je vensterbank zal het bedankje zijn. Ik kreeg vroeger bendes complimenten over mijn weelderig groeiende en bloeiende geraniums in de vensterbank op onze bovenwoning.
 • Een mooie klimplant zoals de clematis stekken voor op je balkon?
 • Voor kinderen is dit een leuk experiment; bonen laten kiemen en daarna met een klimstokje in een pot planten. Als kind deed ik dit met bruine bonen.
 • Voor degenen die echt niet veel ruimte hebben in hun appartement is een ‘nano’ vijvertje misschien iets. Met een saladeschaal en een plantenlamp kun je in de hoek van je boekenkast een mini-vijvertje aanleggen.
 • Als je een plant wilt die niet te veel onderhoud moet kosten kun je een plant op hydrocultuur proberen. Dat wil zeggen dat de plant met zijn wortels in het water staat en je hem vloeibaar voedsel geeft. Gebaseerd op hydrocultuur kun je ook groentes kweken. De populaire naam is hydroponics.
 • Aquaponics is hydroponics gecombineerd met de kweek van vissen. De vissepoep zorgt voor voeding van de planten. Double fun.
Tuinieren in tijden van corona

Mini-tuinproject

Wil je een mini tuinproject op je tafel? Ga zoals ik naar de kringloopwinkel en koop buitenpotten in de kleur groen, liefst met onderzetters. Ik was 12,50 euros kwijt wat ik eigenlijk veel vond, maar vooruit. Samen met mijn eigen groene tuinierdingetjes heb ik een groen tuinierprojectje op mijn tuintafel gemaakt. Misschien borduur ik volgend jaar door op deze kleur of ga ik voor een andere kleur. Doordeweeks maak ik steeds andere schikkingen in de potjes. De theepot dient als decoratie en bloemenvaas. De Beer symboliseert mijn man en de Bambi ben ik.

Lieve GroenVandaag, tot de volgende keer, dan heb ik weer nieuws op het gebied van de Auricula en ga ik verder met het plantentheater.

Lieve groet,

Sireen Bisseling

Wilde knoflook

Sireen Bisseling

Sireen Bisseling woont in Frankrijk. Met de lezers van GroenVandaag deelt zij graag haar kennis, interesse, nieuwtjes en wetenswaardigheden over planten, bloemen, zaden en ook fruit. En tussen alle tuinverhalen en tips door vertelt ze hoe het is om in Frankrijk te leven.
Tuinieren in tijden van Corona op het Franse platteland is haar derde blog voor GroenVandaag.


Lees ook haar eerdere artikelen op GroenVandaag:

Wilde knoflook, daar ben ik een beetje gek van

Ik ben verliefd op de Show Primula Auricula

Voor vragen of opmerkingen of het uitwisselen van kennis kun je Sireen mailen: bisseling@wanadoo.fr