POUZY MÉSANGY (Frankrijk) – Show Primula Auricula, een winterfeuilleton voor verliefde mensen.

Sireen Bisseling is verliefd op bijzondere planten. Bijvoorbeeld op de Show Primula Auricula. Deze extravagante primula-soort koestert zij als een kleinood. Ze bouwt er zelfs een onderkomen voor om ze goed tot hun recht te laten komen… een echt plantentheater.
In drie afleveringen vertelt Sireen op GroenVandaag over de geschiedenis van deze primula, over hoe je een plantentheater bouwt, over rozenpotjes en over hoe je het best voor deze primula kan zorgen om er zo intens mogelijk van te genieten. Dit is deel 1 van het winterfeuilleton, deel 2 en 3 volgen in de winterweken die nog komen.

Show Primula Auricula

Door Sireen Bisseling
Foto’s Barnhaven Primroses

 

Lieve GroenVandaag

Ik ben verliefd. Het laat me niet los. Dag en nacht zit het in mijn hoofd. Ik moet er echt iets aan gaan doen en wil het met jullie delen.
Ik ben druk bezig de werkplaatsen op te ruimen, want ik moet binnenkort aan het zagen, timmeren en schilderen. Gelukkig heb ik een enorme voorraad resthout van verbouwingen en enorm veel potten verf, dus zal het wel lukken om het klaar te hebben voor de maand maart.

 

Plantentheater

Ik ben verliefd op de Primula Auricula met name de show Auricula en die bloeit in de maanden maart-mei. Zeg het nou zelf? Is ze niet mooi?
Dus heb ik mijn zinnen erop gezet om volgend voorjaar ook een echt plantentheater te hebben.
Ik heb het in het verleden aan notabene een Britse timmerman gevraagd om voor mij een ‘british planttheater’ te timmeren, maar hij keek me aan alsof ik hem voor de gek hield.
En wat gaan die planten dan doen in het theater? Zingen? Dansen? Hij lachte me uit. Ik schaamde me over zo’n domheid.

Primula Auricula
Plantentheater

Aanbiddelijk

Nee, de Auricula’s zingen en dansen niet, maar ze staan in hun theater heel mooi en aanbiddelijk te wezen. En dit komt echt uit Engeland.
Omdat ik zeker weet dat lezeressen en lezers van GroenVandaag ook verliefd gaan worden heb ik besloten om er over te schrijven en mijn tips en adressen te delen met diegenen die ook een plantentheater willen realiseren met Auricula’s erin voor komend voorjaar.

De Gouden Eeuw

Eventjes kort terug naar de Gouden Eeuw. Terwijl wij in die eeuw de opkomst en ondergang van onze tulpenmanie beleefden, was er op het eiland aan de overkant een andere bloem die de hoofden op hol bracht. De Primula Auricula, oftewel de showversie van de sleutelbloem.

Omdat men in wollige taal niet erg duidelijk is hoe de Primula in Europa is gekomen ga ik uit van wat exacte jaartallen.

primula-veris-durer

1526 de Primula veris (lente sleutelbloem) is vastgelegd op perkament door Albrecht Dürer. Deze sleutelbloem is beschermd in Nederland.

1500-halverwege ontstaat er onder de leiding van P. A. Michiel een afbeelding van de Primula die nu in ‘I Cinque Libri di Planti’ staat. Het werk is in 1940 gepubliceerd. Michiel was de directeur van de Hortus Botanicus in Padua, Italie. Of dat wil zeggen dat hij ook de hortulanus was weet ik niet.

1597 John Gerard in Engeland kent al een paar soorten Primula’s.

1629 beschrijft Parkinson in Engeland veel meer soorten Primula’s. 

Primula Auricula

1750 schilderij van Count Christopher Steele ‘Portrait of Martha Rodes’. Daarop is heel duidelijk de show Auricula te herkennen met zijn bloembladen waaraan contrasterende brede buitenranden. De bloem van de Auricula is duidelijk ook in bolvorm op een steel  zoals we hem nu als show Auricula herkennen. Steele leefde van 1733 tot 1767.


Volgens Jodie Mitchell, de eigenaresse van één van de oudste Primula kwekerijen, Barnhaven, is het Nederlandse klimaat uitermate geschikt om Auricula’s te kweken.


De mooiste in Engeland

De Engelsen zouden geen Engelsen zijn als ze niet vlijtig aan het kruisen en kweken en kruisen en weer opkweken van deze prachtige bloeiende plant gingen. Met als gevolg dat er werkelijk waar de mooiste Auricula’s in Engeland te vinden zijn. Er bestaan ook 2 hele oude verenigingen waar deze amateurkwekers zich in verenigd hebben.

Meer info over deze verenigingen op:

The national auricula & primula society northern section

The national auricula & primula society

 

Auricula-theater

De Auricula wordt in een speciaal theater tentoongesteld. Dat hoort zo. Dus ik laat mijn timmerman maar lachen en zoek een andere. Een theater voor je Auricula’s is niet alleen mooi, maar ook nodig. Het beschermt de plant tegen ernstige kou en regen vroeg in het voorjaar. Dat is wel verstandig, want Auricula’s zijn niet echt goedkoop, en het zou jammer zijn als vorst de plant beschadigt of regen het ‘poeder’ van de kleurrijke bloemblaadjes wast.
Je kunt ook een echt theatergordijn maken voor het plantentheater zodat je deze ’s nachts dicht kunt doen als de temperaturen gaan dalen.
Een plantentheater voor Aurikels moet op het noorden of noordoosten geplaatst worden tegen de muur. Omdat het theater van de grond af staat, is dat ook veiliger voor de Auricula’s.

barnhaven

Barnhaven

Volgens Jodie Mitchell, de eigenaresse van één van de oudste Primula kwekerijen, Barnhaven, is het Nederlandse klimaat uitermate geschikt om Auricula’s te kweken.
De kleuren van het theater zijn belangrijk, want de kleuren en vormen van de Auricula’s moeten mooi uitkomen. Zoals je bij Barnhaven ziet is er een wijde keus aan kleuren en vormen.
Op de tentoonstellingen van de Royal Horticultural Society krijgen de presentaties van de Auricula’s ook steevast prijzen.

 

Doe mee

Als je mee wilt doen aan dit winterse project omdat je ook smoorverliefd bent geworden op de Auricula, doe dan mee. Niets leukers dan zagen, timmeren en verven in de winter om in het voorjaar een prachtig theater aan de muur van je huis te hebben met mooie Auricula’s erin. Volg deze tips.

Tip 1

Deze Auricula is misschien een Denticulata, maar ook heel mooi om in een plantentheater te doen. ‘Elizabeth Killelay’ is in een tuin gevonden van een zekere mevrouw Hazel Bolton in Engeland. Zij heeft deze bloem naar haar kleindochter genoemd die hier dolblij mee is.
Voor de beginnende show verzamelaar is deze plant ook in Nederland te verkrijgen en voor een voordelige prijs. In Nederland zijn er niet veel Auriculakwekers maar bij Plantentuin Esveld kun je best mooie sleutelbloemen kopen voor in je theater.

primula barnhaven
Elizabeth Killelay

Tip 2

Is dat je direct het plantentheater en Auricula’s op je wensenlijst zet. Vraag vrienden en vriendinnen om je te helpen. En vraag Auricula’s voor je verjaardag. Zelfs voor degenen die geen tuin hebben maar wel een klein balkon is het mogelijk om een mooi plantentheater op te hangen.
En aan diegenen die een klein budget hebben zou ik zeggen dat gewone primula’s ook heel mooi staan in een plantentheater.

Lieve GroenVandaag, ik moet nu echt mijn werkplaats in om planken te zagen voor een plantentheater, want ik moet en zal een show maken in het voorjaar met mijn nieuwe aanwinsten.

Tot gauw!

Sireen Bisseling

Wilde knoflook
Sireen Bisseling

Sireen Bisseling

Sireen Bisseling woont in Frankrijk. Elk jaar kiest zij haar agro-project. Vorig jaar was dat zelf gezaaide witte aronskelk. Dat was een succes. Voor haarzelf en voor vrienden en vriendinnen die van haar een plant kregen.

Voor vragen of opmerkingen over Wilde Knoflook kun je Sireen mailen: bisseling@wanadoo.fr

Lees ook haar eerdere artikel op GroenVandaag over Wilde Knoflook.

Foto-credits
-foto plantentheater
http://www.littlethorpepotteries.co.uk/auricula_pots.asp

-foto Portrait of Martha Rodes
https://www.pinterest.co.uk/pin/436075176404878624/