Tuinieren voor kinderen – Door tijd in de tuin door te brengen met het verzorgen van planten en het verbouwen van hun eigen voedsel, kunnen kinderen nieuwe vaardigheden verwerven, plezier hebben, spelen en zelfvertrouwen ontwikkelen. De meeste kinderen vinden het heerlijk om buiten te zijn en vinden het leuk om in de modder te graven, vies te worden, dingen te maken en planten te zien ontwikkelen. Dit maakt je kinderen geschikt om je te helpen in de tuin en leert ze hoe ze voor de natuur moeten zorgen. Je wilt ze niet dwingen om meteen te gaan tuinieren, maar je kunt ze wel aanmoedigen om op de zitbank buiten te gaan zitten en te kijken hoe je de tuin plant en verzorgt. Door ze te laten zien dat tuinieren leuk is om te doen, zullen ze het ook willen proberen.

Tuinieren voor kinderen

Klein beginnen

Je hebt geen grote tuin nodig om je kind te leren planten. In werkelijkheid hebben een kleine ruimte en eenvoudige tuinier procedures vaak de voorkeur, omdat kinderen eerder op letten en minder overweldigd raken. Je kunt bonen of zonnebloemen planten in zonovergoten raam bekers. Kweek op je terras een tomatenplant in een bak of je kunt kruiden kweken in een bloembak. Eenvoudige projecten zoals deze kunnen je kind helpen bij het leren over tuinieren, zoals goede grond, zonlicht en water. Je kunt doorgroeien naar een bescheiden groente- of bloementuin als je kind al gewend raakt aan tuinieren.

Tuinieren voor kinderen. Door ze te laten zien dat tuinieren leuk is om te doen, zullen ze het ook willen proberen.

kinderen in de tuin

Vraag je kind wat het wil planten

Laat je kind helpen bij het kiezen van de plant die ze willen laten groeien. Hierdoor zullen ze meer geïnteresseerd zijn in het kweken van de planten van hun voorkeur. Sommige opties voor planten die je aan je kind kunt presenteren, omdat ze gemakkelijk te kweken zijn, zijn cherrytomaatjes en bladgewassen. Cherrytomaten zijn een heerlijk tussendoortje dat eerder vruchten afwerpt dan grotere tomaten. Bladgewassen zoals sla en spinazie groeien snel en kunnen meerdere keren worden geoogst. Voor een vroege oogst kun je in de lente radijsjes, erwten en wortelen kweken. Je kunt ook iets planten dat voor het volgende seizoen kan worden gebruikt, zoals pompoenen voor Halloween of om hun favoriete pompoensoep te maken. Overweeg een grote pompoen te kweken om te snijden of een paar mooie suiker pompoenen voor taarten. Als je kind van mooie bloemen houdt, overweeg dan snel bloeiende eenjarigen zoals leeuwebekken, goudsbloemen of petunia’s. Op deze manier zullen ze altijd je tuin bezoeken en in de ligstoel tuin zitten terwijl ze hun gekozen planten observeren.

tuinieren voor kinderen

Laat ze de juiste tools gebruiken

Elke tuinier, ook kinderen, heeft een set hoogwaardig gereedschap en tuinhandschoenen nodig. Geef je beginnende tuinman een schop en schoffel ter grootte van een kind, evenals een goede set handschoenen. Hierdoor zullen ze zich voelen alsof ze een echte tuinier zijn die de tuin verzorgt. Dit zal je kind ook helpen zijn of haar motorische vaardigheden te ontwikkelen.

Maak van tuinieren een gewoonte

Succes in tuinieren, net als veel andere aspecten van het leven, gaat net zo goed over consistentie als over toeval of vaardigheid. Leer je kind om het gereedschap na gebruik op te bergen. Zeg dat ze een of twee keer per week 15 tot 20 minuten moeten reserveren voor tuinonderhoud. Laat je kind zien hoe je de tuin moet wieden en water moet geven. Deze ervaringen zullen verantwoordelijkheid en discipline leren.

Fotocredits:
-introfoto, Maggie My Photo Album, op Pexels
-foto 2, Lukas, op Pexels
-foto 3, Yan Krukov, op Pexels