ALMERE – Een belangrijke tuiniertrend in duurzaam tuinieren is het gebruik van accugereedschap. In 2017 introduceert de Zweedse tuinspecialist Husqvarna nieuwe accu’s en nieuwe accugereedschappen. Ze werken stil, stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit en er zijn nauwelijks trillingen tijdens het gebruik.

Tuiniertrend

In combinatie met optimale bewegingsvrijheid en krachtige prestaties vormen de nieuwe gereedschappen een belangrijke innovatie voor mensen met een tuin vol groen. De nieuwe Husqvarna collectie accugereedschappen bestaat uit een heggenschaar, kettingzaag en trimmer.

Duurzaam tuinieren

 

 

 

Duurzaam tuinieren, de tuiniertrend

 

 

Meer kracht
De nieuwe accu’s van Husqvarna zijn er in twee modellen: BLi10 en BLi20. Het belangrijkste verschil tussen beide accu’s is het vermogen en gebruikstijd. Met de BLi10 (vermogen 2,0 Ah/36V, gewicht 0,8 kg) kun je bijvoorbeeld zo’n 50 minuten werken met een heggenschaar; met de BLi20 (vermogen 4,0 Ah/36V, gewicht 1,2 kg) is dat zelfs 95 minuten. Door de zogenoemde SavE-knop op de gereedschappen in te schakelen, verlaag je het toerental en dat resulteert in een langere werktijd. De accu’s zijn uitgerust met een koelfunctie en led-indicatoren zodat je altijd kunt zien hoeveel lading nog beschikbaar is. Beide accu’s zijn te gebruiken op bestaande Husqvarna accugereedschappen en opladers.

 

Duurzaam tuinieren

Samenwerking het Nationale Park de Hoge Veluwe en Husqvarna

Het Nationale Park de Hoge Veluwe werkt al decennia met Husqvarna gereedschappen.

Anton de Jong, commercieel directeur Husqvarna Benelux: “Deze samenwerking past perfect in de filosofie van Husqvarna om een duurzame bijdrage te leveren aan het onderhouden van de natuur. Er wordt in het Park hoofdzakelijk gewerkt met onze accugereedschappen, zodat bezoekers en het wild zo min mogelijk overlast ervaren met betrekking tot geluid en CO2-uitstoot. Het Park heeft daarnaast prachtige locaties voor onder meer productintroducties aan ons dealernetwerk.”

Het Nationale Park de Hoge Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Nederland in particulier bezit dat actief beheerd wordt. Het natuurpark is 5.400 hectare groot en heeft zes verschillende landschapstypen. Jaarlijks ontvangt het Park zo’n 600.000 bezoekers. Harald de Boer, adjunct-directeur Fondsenwerving van het Park: “Wij zijn een nationaal park en een stichting, maar ontvangen niet of nauwelijks subsidie van de overheid. We hebben vernieuwende ideeën om beleving, natuur, recreatie en ondernemerschap met elkaar te combineren. Daarom is het van belang om samen te werken met organisaties als Husqvarna. Niet alleen omdat wij hechten aan kwalitatief hoogwaardig gereedschap, maar ook omdat wij nu ook gebruik gaan maken van elkaars krachten.”

 

Duurzaam tuinieren

 

Licht en sterk
Voor elk nieuw accugereedschap van Husqvarna geldt dat het zonder poespas te gebruiken is. Een intuïtief toetsenpaneel, eenvoudige knoppen en zeer comfortabele greep. Het design is ‘slank’ en uitgebalanceerd zodat het goed in de hand ligt en optimale wendbaarheid biedt. Daarnaast leveren de gereedschappen krachtige prestaties maar zijn ze zeer licht qua gewicht. De heggenschaar (model 115iHD45) met een messenblad van 55 cm weegt slechts 3,2 kg (zonder accu). Voor het snoeien van boomtakken of omzagen van dunne bomen is de accukettingzaag (model 120i, gewicht 3,6 kg) ideaal. Voor het netjes afwerken van de gazonranden presenteert Husqvarna de accutrimmer (model 115iL, gewicht 3,5 kg (zonder accu). Dankzij de telescopische steel pas je ‘m eenvoudig aan de eigen lichaamslengte aan en bereik je ook de moeilijke hoekjes.

Kijk voor meer informatie en verkoopadressen op www.husqvarna.nl.