Tulipa Purple Piony – Dit is niet de eerste tulp die via Florapodium op GroenVandaag in de schijnwerpers staat. En weer betreft het een tulp die afkomstig is van een van de tulpenkwekers van het samenwerkingsverband CoasTulip. Stuk voor stuk telen zij een uniek assortiment.

Tulipa Purple Piony

CoasTulip

De 5 CoasTulip bedrijven – Gebr. de Groot & zn, C.P Zoontjes, Jac de Winter & zn, Dolf de Wit & zn en Fa. A&L Duin – zijn allemaal gevestigd in de Noord-Hollandse kustplaats Heemskerk. Vakmensen met klein tot middelgrote bedrijven, waar nog veel handelingen handmatig worden verricht.

Door Florapodium
Aalsmeer

Tulipa Purple Piony

Een tulp van CoasTulip

Gebr. De Groot en zn, met de eigenaren Jerry en Marcel, telen Purple Piony al ongeveer 10 jaar. Tulipa Purple Piony is een paarse tulp met dubbele bloembladen. De bloem is lang en heeft een mooie zware kop. De kleur is intens paars en verkleurt niet meer op de vaas.  
Dat Purple Piony sterk is, zie je al in de grond. De bollen maken veel wortels aan.
Tulipa Purple Piony

Rondleiding CoasTulip

Carla de Winter organiseert rondleidingen voor het publiek. Van maandag tot en met vrijdag. In 120 minuten laat de gids de kwekerijen van de CoasTulip zien. Er is een bezoek aan de zandgronden en aan de kassen.

Heeft u interesse in deze rondleiding? Stuur dan een mail naar info@coastulip.nl. Bezoek de CoasTulip-site voor meer informatie.

CoasTulip from FloraPodium on Vimeo.

Kwekers en teelt

De vijf kwekers telen in de volle zandgrond. Het voordeel van zandgrond is dat de wortels diep wortelen. Tot wel 50 cm. Door minder tulpen op een vierkante meter te planten en de unieke combinatie van zee, duinen en zand levert CoasTulip een zware kwaliteit tulpen. In de volle grond wordt bovendien het natuurlijke proces nagebootst. De tulp krijgt de tijd om rustig te groeien, waardoor de bloemen een intensere kleur krijgen.

tulipa purple piony

Stoken en stomen

De telers stoken tot een temperatuur van 14 graden en alleen zwaardere en dikkere bollen worden geplant. De kwekers gebruiken een rolkas om de tulpen voor de laatste fase in bloei te trekken. 
Ook wordt bij alle kwekers de grond voor het planten gestoomd, de verhitting is tot 90 graden, zodat alle ziektes en schimmels verdwijnen. 
Van oktober tot begin december is het planttijd, buiten in de vollegrond. De oogst vindt vervolgens plaats vanaf januari tot en met mei.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Franse tulp, in de schijnwerpers

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Helleborus Penny’s Pink in de schijnwerpers

Nog meer bloemen in de schijnwerpers

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.

Meer foto’s van CoasTulip, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.