Franse Tulp – Misschien wordt het winter. Het wordt in ieder geval kouder. De lente moet nog even wachten. Maar gelukkig kunnen we al genieten van de eerste voorjaarsbloeiers. Bijvoorbeeld bloesemtakken en bol-op-pot met narcissen en hyacinten.
En natuurlijk: de tulp. De Franse tulp is tamelijk onbekend. Een tulp die letterlijk de grote broer is van de Hollandse tulp. Groter en langer. XL Tulip dus. Daarbij is de Franse tulp ook nog eens goed houdbaar.

Frank Schouten van kwekerij XLTulips teelt Franse tulpen. Samen met compagnon Jacco. Op 10 hectare grond. In… Italië.

Franse tulp

Franse tulp

Groot en sterk

Door Florapodium
Aalsmeer

In de tulp zit leven, zeggen de bloemisten. Dat geldt zeker voor een Franse tulp. Die kan nog wel 20 cm op de vaas doorgroeien. De bloemknoppen openen zich helemaal, totdat één voor één de blaadjes vallen. Aan het eind is alleen nog de stamper zichtbaar.

Maar waarom is deze bijzondere tulp nu zo groot? Waar komen die lange stelen vandaan? En waarom is deze tulp zo lang houdbaar op de vaas? Dat heeft alles te maken met de teeltwijze.

franse tulp

De teelt

Franse tulpen worden over het algemeen in Frankrijk, in de volle grond, geteeld. Zonder extra warmte of kunstbelichting. Onder natuurlijke omstandigheden dus. Omdat de teelt zuidelijker is, met nachten van 5 en dagen van 17 graden Celsius, komen ze vroeger tot bloei dan in Nederland. De tulp heeft daar wel even de tijd nodig. Een Franse tulp kan na ongeveer 60 dagen worden gesneden, de Hollandse tulp na circa 20 dagen.
Door deze relatief langzame groei zijn Franse tulpen langer, en langer houdbaar in de vaas.

franse tulp

Exclusief

Frank Schouten: “Een Franse tulp is een bloem die je in bloemstukken gebruikt. Omdat de prijs van een Franse tulp hoger is, zie je ze vaak alleen bij de exclusieve bloemisten terug”. Wij hopen dat deze prachtige tulp een bredere toepassing krijgt bij de plaatselijke bloemist.

Biologische bollen

Schouten ziet toekomst in de teelt van biologische bollen. Het bedrijf broeit al veel biologische tulpen. Maar zonder gewasbeschermingsmiddelen blijft de teelt een hele uitdaging.
 Nu spuit Schouten met organische materialen, zoals zeewier, om planten vitaler te maken.
“Het liefst zie ik in de toekomst een tuin met 30 hectare biologische tulpen, want daar moeten we heen! Uiteindelijk ben ik ervan overtuigd, dat het organisch bemesten en het beter omgaan met je planten leidt tot een betere opbrengst van je product”.

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.

Zie hier voor meer informatie over XLTulips.

Meer foto’s van de Franse Tulp, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.