AALSMEER – Helleborus Penny’s Pink. Lex van der Zwet teelt verschillende soorten seizoensbloemen. Zijn passie is nieuwe, bijzondere soorten maken en die in kleine hoeveelheden naar de markt brengen.
Bijvoorbeeld zijn Monarda, een relatief onbekende zomerbloeier die hij in wel 10 verschillende variëteiten teelt.

Maar Van der Zweet teelt ook een bijzondere Helleborus, Helleborus Penny’s Pink. Een lichtroze grootbloemige Helleborus met een dikke stevige steel. Een sterk soort met een betere houdbaarheid.

Helleborus Penny’s Pink

Dit artikel is verzorgd door Florapodium, Aalsmeer

Helleborus, ook wel nieskruid, kerstroos of winterroos genoemd, is onder tuinders een goede bekende. Als snijbloem is de helleborus minder bekend, zeker onder de consumenten. En dat terwijl de snijvariant heel veelzijdig is en is net als plant in vele mooie kleuren en variëteiten verkrijgbaar.

Helleborus Penny’s Pink

Snij-Helleborus

Snij-Helleborus is een exclusief product voor in het hogere segment. Het is een echte winter en vroege voorjaarsbloeier. Als alle tuinen kaal en grauw zijn, straalt de Helleborus in de tuin. Zo ook de Penny’s Pink. Het bijzondere van Helleborus Penny’s Pink is dat dit soort als snijbloem heel geschikt is vanwege haar dikke hoge stelen en rechtopstaande bloemen.

A.J.J. van der Zwet - Helleborus from FloraPodium on Vimeo.

Houdbaarheid

Het telen van Helleborus is en blijft pionieren. Van der Zwet was een van de eerste kwekers die de snij-Helleborus ging telen. De snijbloem is pas vijf jaar op de markt en in het veredelingsproces. In de kinderschoenen, mag je wel zeggen. Het blijft dan ook een uitdaging om Helleborus te telen. Van der Zwet is perfectionistisch als het aankomt op zijn teelt en wil alleen producten verkopen die een goede houdbaarheid hebben. Daarom maakt hij een strenge selectie van soorten met een betere houdbaarheid, waaronder Helleborus Penny’s Pink.

Helleborus Penny’s Pink

Oriëntalis, Niger of Hybride?

Helleborus heb je in verschillende soorten. We kennen natuurlijk allemaal de Helleborus Niger varianten, de meest bekende en gewilde soort. De Oriëntalis is de meest kleurrijke. Deze zijn ook dubbelbloemig verkrijgbaar. Penny’s Pink is een Hybride soort. Zij is een kruising tussen verschillende soorten Helleborus. Welke… dat is het geheim van de veredelaar.