Tulp Prinses Amalia Catharina – De tulp Prinses Amalia Catharina  is zaterdag prominent aanwezig op Nationale Tulpendag in Amsterdam. De gelijknamige feloranje tulp is een van de geselecteerde soorten door Tulpenprinses Flora Munster (21) en kweker Michiel Kruijer van H&M Flowers uit Wervershoof. De vierdejaarsstudente bedrijfskunde en kwekersdochter Flora Munster uit Wieringerwerf is dit jaar gekozen tot Tulpenprinses.

Tulp Prinses Amalia Catharina

Prinses Amalia TulpendagProminent aanwezig op Tulpendag

Zaterdag 19 januari assisteert Flora tv-persoonlijkheid Quinty Trustfull bij de opening van het nieuwe tulpenseizoen op de Dam in Amsterdam.
 Kwekers leggen pal voor het paleis een reusachtige pluktuin aan met 200.000 kleurrijke tulpen. Iedere bezoeker mag gratis een bos plukken. In totaal worden er meer dan 15.000 bezoekers uit binnen- en buitenland verwacht. Voorafgaand aan de opening doopt Quinty Trustfull haar eigen tulp.

Nederland tulpenland

Met circa 1,8 miljard stelen zijn tulpen een belangrijk exportproduct van Nederland. Het tulpenareaal kende het afgelopen jaar zelfs een record met 14.240 hectare. De extreem natte herfst en koude winter gevolgd door lange en droge lente en zomer vormden in 2018 een grote uitdaging voor de bollensector. Het aantal geoogste tulpenbollen is daardoor circa 15% lager dan in voorgaande jaren. Het hoge aantal zonuren blijkt wel een gunstig effect te hebben gehad op de kwaliteit: De snijtulpen zijn dit seizoen sterker en hebben en een langer vaasleven.
Prinses Amalia Tulpendag

 Belgie

Ook Tulpendag in België

In België wordt Tulpendag gehouden op het Koningin Astridplein, vlakbij het centraal station in Antwerpen. Daar is een tulpenveld met 100.000 bloemen die de mensen zelf kunnen plukken.
De eerste editie in 2018 was een enorm succes. 4.500 passanten waren wat blij met hun kleurrijke bloemen die de druilerige regen en koude even deden vergeten.
De Pluktuin wordt opgebouwd vanaf 9 uur en vanaf 13 uur is die geopend voor het publiek.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Tulpendag in Amsterdam, Antwerpen en Berlijn

Prinses Amalia Tulpendag

 Belgie

Connecting people and cultures

De tweede Pluktuin staat in het thema van ‘flower power’ en heeft als onderliggende boodschap dat bloemen mensen en culturen verbinden. Meter van de Tulpenactie is dit jaar Nora Gharib. Zij heeft Marokkaanse roots en verbindt verschillende culturen, persoonlijk en professioneel:
“Bloemen zijn net als mensen, ze bestaan in allerlei geuren, vormen en kleuren. Maar net als mensen hebben bloemen water en licht nodig om te overleven. Het maakt bovendien niet uit welke taal je spreekt of waar je vandaan komt. Bloemen spreken de taal van het hart. Ze staan voor schoonheid en verbondenheid. Mensen worden instant vrolijk van hun vele geuren en kleuren.”

Foto-credits: TPN/VidiPhoto

Meer over Tulpendag

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Flora Munster is tulpenprinses 2019

Quinty Trustfull krijgt eigen tulp op tulpendag