Tulpendag  2017– Op zaterdag 21 januari 2017 is het tijd voor een typisch Hollands feestje: Nationale Tulpendag. Het is de officiële aftrap van een nieuw snijtulpenseizoen. Op de Dam in Amsterdam leggen tulpenkwekers een gigantische pluktuin aan met zo’n 200.000 tulpen in verschillende kleuren.

Tulpendag 2017

Gratis tulpen plukken

Vanaf 13.00 uur mag iedereen gratis een bosje tulpen plukken (op=op). Naar verwachting is de Dam rond 16.30 uur helemaal ‘leeggeplukt’.

nationale tulpendag 2017

Dutch Design

Het thema van Nationale Tulpendag 2017 is Dutch Design. Net als tulpen een visitekaartje van Nederland voor de hele wereld. Het thema komt onder meer tot uiting in het ontwerp van de pluktuin.

Tradtie

Tulpendag bestaat sinds 2012. Op de derde zaterdag van januari wordt daarmee ieder jaar de start van een nieuw snijtulpenseizoen gevierd. Tot eind april (ongeveer 100 dagen lang) is Hollandse tulp volop verkrijgbaar in meer dan 1.000 verschillende soorten. Van knalgeel tot donkerpaars, van lelievormig tot gefranjerd en van tweekleurig tot dubbelbloemig. Tulpendag is een initiatief van Nederlandse tulpenkwekers. Samen met familie, vrienden en vrijwilligers leggen zij de pluktuin aan.

Nederland

Ben je niet in de gelegenheid om naar Amsterdam te komen? Geen nood! Behalve op de Dam wordt de start van een nieuw tulpenseizoen gevierd in heel Nederland. Veel bloemisten organiseren vanaf 21 januari de Nationale Tulpenweken met bijzondere acties.

Kijk voor meer informatie op Mooiwatbloemendoen.nl.

Tijd voor tulpen

Tulp met bol

Tulpen voor op de vaas zijn meestal ontdaan van de bloembol. Bij sommige bloemenwinkels vind je echter ook tulpen met de bol er nog aan. Dat benadrukt de oorsprong van de bloem en zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Uiteraard wel in een glazen vaas zodat je de bollen met wortels ziet. Als je ze als een korenschoof bindt (of laat binden door bloemist) is het boeket extra stevig en kan je het ook op een platte schaal zetten. Zorg dat de bollen met hun kleine worteltjes net onder water staan.