Lentebode – Van knalgeel tot romig en hagelwit, soms gesierd met een feloranje kroontje. Deze ultieme lentebode verdient het om nu het middelpunt van de belangstelling te zijn.

Lentebode

Botanische beauty

Niets brengt het voorjaar zo snel binnen als Narcis. Uit de bollen met groene scheuten groeien gladde stengels met smalle lichtbruine knoppen, die open plooien tot prachtige trompetbloemen. Het is een instant sfeermaker die binnen vrij snel tot bloei komt. En dan ademt alles aan deze beauty de naderende lente uit. Het is een ideale bol op pot om snel en effectief het huis mee op te fleuren.


narcis_in_design_pot
Leve de lente!

Als vrij strakke woonplant – puntige bladeren, gestileerde stengels – past Narcis prachtig bij de grafische vormen en lijnen die je nu vaak in interieurs ziet. Vooral de planten met de hagelwitte en felgele bloemen zijn een geweldige match met de bijbehorende primaire kleuren en de optische wirwar van patronen.

Vrolijke wirwar

Niet alleen staat deze lentebode altijd heel vrolijk, sommige verspreiden eveneens een heerlijke geur, die ook al aan het voorjaar doet denken. Narcissen in dezelfde kleur bij elkaar zetten heeft een krachtige moderne uitstraling, verschillende soorten mengen een speels effect. Dat wordt versterkt met potten in gladde, functionele materialen, zoals metaal en kunststof, maar ook glad leer en gepolijst hout.

Noordelijke klassieker

Dubbele bloemen, effen of gevlekt, grote gele trompetten, kleine trosjes witte bloemetjes: er zijn wel 88 verschillende soorten narcissen, in twaalf categorieën. Die allemaal afstammen van de wilde narcis, die al sinds mensenheugenis op het noordelijk halfrond groeit. De soorten die we hier kennen, hebben zich voornamelijk uit Spanje en Portugal verspreid naar Noord-Europa.

Narcis & verzorging

Narcis groeit en bloeit het best met ruim voldoende vocht, dus laat de kluit niet uitdrogen. Hoe meer water ze krijgen, hoe hoger ze kunnen worden. Ze bloeien optimaal op een lichte plek en ze blijven het langst mooi in een niet al te warme omgeving. Omdat ze altijd de zon zoeken, kunnen narcissen-op-pot binnen het beste af en toe een slagje worden gedraaid, dan groeien ze niet scheef. Narcissen op pot staan ook mooi in glas: spoel het kluitje af en zet het in een laagje water. Het hele proces van wortel-bol-steel-bloem is zo in laagjes te zien.

Vrolijke klassieker
•Narcis groeit en bloeit al sinds mensenheugenis op het noordelijk halfrond.
•Narcis-op-pot in een keramieken kan zetten en je hebt eigenlijk een boeket-op-pot.
•De plant is genoemd naar de ijdele jager in de Griekse mythologie. Narcissus was zo verliefd op zijn spiegelbeeld in het water dat hij er uiteindelijk in verdronk. Daarom kijken narcissen altijd een beetje naar beneden.
•Met de gele exemplaren maak je het huis makkelijk en snel mooi voor Pasen (27 maart): ze zijn verkrijgbaar van zacht romig tot knalgeel.
•Potnarcissen zitten vaak met drie bollen in één pot, onder het motto ‘alle goede dingen bestaan uit drieën’.
•Narcis is de nationale plant van Wales. De bloem bloeit er weelderig in het wild.
•Door uitgebloeide bloemen weg te knippen, houdt de bol meer energie over voor de rest van de plant.

bron: www.mooiwatplantendoen.nl