Narcissen en madeliefjes – We hebben een vorstarme winter achter de rug en hoewel het hartje winter is, lijkt het soms meer op het vroege voorjaar. Narcissen komen op, madeliefjes staan in het gras en muggen en vlinders worden nog waargenomen. Dat is zeer uitzonderlijk voor de tijd van het jaar. De klimaatsverandering kunnen we met eigen ogen zien.

Narcissen en madeliefjes

Natuurkalender

Dat de aarde opwarmt is geen nieuws meer, maar dat dit in Nederland twee keer zo snel gaat, is minder bekend. Het samenvallen van asperges steken en oliebollen bakken is redelijk alarmerend. Ook voor biologen zoals Arnold van Vliet, verbonden aan de Universiteit van Wageningen. Van Vliet spreekt in 2016 over een ware volksverhuizing van dieren en planten. Die veranderingen zijn af te lezen van de Natuurkalender, waar jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur worden geregistreerd en de effecten van klimaatsverandering in kaart worden gebracht. Zo is bijvoorbeeld heel goed de opmars van de processierups te zien, het volgen van de vorstgrens door kieviten of de late bladval en de vroege bloei van bomen, bloemen en bollen.

Klimaatzorgen

Van Vliet maakt zich vooral zorgen over de snelheid waarmee de opwarming gepaard gaat, omdat die hoger ligt dan de snelheid waarmee lokale flora en fauna zich kan aanpassen. Bovendien draagt een warme periode in de winter het gevaar met zich mee, dat veel planten en insecten bij een abrupte temperatuurdaling zullen streven.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Meteorologisch voorjaar is begonnen

natuurkalenderBurgers doen mee

Maar de Natuurkalender heeft niet alleen een registrerende rol, hij is er ook om de samenleving te helpen zich aan te passen aan de veranderingen die in de natuur optreden als gevolg van verandering in weer en klimaat. Op basis van verzamelde data kunnen instituten en instanties nieuw natuurbeleid maken en ecologische, educatie-programma’s ontwikkelen.

Burgers kunnen bijdragen leveren aan de Natuurkalender door actief mee te doen als waarnemer. Aan de Natuurkalender werken momenteel tien organisaties, 7.000 vrijwilligers en honderden scholieren mee.

Nature to Day

Om dagelijks op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de natuur is er de site Nature Today, waarvan de Universiteit van Wageningen de redactie voert.

Fotocredit: intro-foto, rgb stock, wolliballa, Rainer Schmidt