Utrechtse MarkiezeneikHet is het klassieke dilemma van de moderne tijd: natuur versus mobiliteit. Ik ben de stamvader van mijn bos, 30 meter hoog, geplant rond 1800 door de markies van het landgoed Amelisweerd. Velen hebben sindsdien genoten van mijn aanwezigheid. Maar hoe zal dat zijn in de toekomst? Mijn bestaan wordt bedreigd door de uitbreiding van de A27, 800 andere bomen wacht hetzelfde lot. Veel alternatieven zijn de revue gepasseerd, maar allemaal afgewezen, ondanks de talloze protesten. Ik beschouw mezelf als een symbool van verzet tegen de wereldwijde bomenkap, maar hoe lang heb ik nog?

utrechtse markiezeneik

Utrechtse Markiezeneik

Vanaf 1 februari bindt de Utrechtse Markiezeneik met deze tekst de Europese strijd aan om de titel Tree of the Year. De Nederlandse organisator SBNL Natuurfonds zal gedurende de maand februari, samen met aanmelder Ton Cornelisse en een groep enthousiastelingen in Utrecht, zoveel mogelijk stemmen voor de verkiezing binnenhalen. De Markiezeneik werd vorig jaar in oktober, na een nationale stemronde, met bijna 36.700 stemmen verkozen tot De Boom van het Jaar 2022 en is daarmee de Nederlandse inzending voor de Europese titel.

Huldiging

De huldiging van de Markiezeneik vindt plaats op 8 februari. Wethouder Linda Voortman van de gemeente Utrecht, waar de Markiezeneik staat, zal vanaf 12.30 uur tijdens een feestelijke bijeenkomst de plaquette voor de winst van de nationale titel in ontvangst nemen.

Boom van het jaar

De Europese verkiezing Tree of the Year wordt sinds 2011 jaarlijks georganiseerd door de European Partnership Association. Inmiddels nemen in totaal 16 landen deel. Nederland doet mee sinds 2018. Vanaf 1 februari kan iedereen een dubbele stem uitbrengen: een op zijn eigen land en een tweede stem op een ander land van zijn keuze. Dit om te voorkomen dat landen met veel inwoners automatisch in het voordeel zijn.

De Europese verkiezing Tree of the Year is vanaf 1 februari te volgen via:
Websites: www.treeoftheyear.org en www.deboomvanhetjaar.nl
Facebook: @deboomvanhetjaar
Instagram: @sbnlnatuurfonds
Twitter: @SBNLNatuurfonds

Natuurfonds

SBNL Natuurfonds zet zich in Nederland in voor natuur, landschap en erfgoed dat door particulieren en agrariërs wordt beheerd. Zij biedt financiële ondersteuning, zorgt voor promotie en stimuleert wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast beheert de stichting ongeveer 325 hectare aan eigen terreinen. SBNL Natuurfonds is een officieel erkende goede-doelenorganisatie, een zogeheten ANBI.

Fotobijschrift: Nederland, Utrecht, 17-01-2023. Foto: Rob Huibers.