Limburgse lindeboom – De lindeboom naast de oude pastorie in het Limburgse Maasniel is verkozen tot De Boom van het Jaar 2021. De linde won na een overtuigende eindsprint met een totaal van 4334 stemmen en wordt daarmee de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Tree of the Year die in februari 2022 wordt gehouden. SBNL Natuurfonds in Leersum verzorgt sinds 2018 de selectie van deze Nederlandse inzending.

Limburgse lindeboom

boom van het jaar

Pastoorsboom

Het verhaal van de statige lindeboom aan de Pastoor Ramakerstraat in Maasniel is rond 1870 geplant als pastoorsboom, door pastoor Ramakers die toen zijn intrek nam in de pastorie. Zij was in die tijd geen publieke boom, al zullen veel zusters in het nabijgelegen klooster hebben genoten van het uitzicht op haar elegante vorm. Hoewel de boom nog steeds op privéterrein staat, is ze inmiddels zeer publiek: ze was de eerste boom op Instagram met een eigen account (@lindeboom_maasniel). Rond de 3.000 volgers van Londen tot Teheran genieten dagelijks van een ‘verse’ foto.

limburgse lindeboom

Boom van het Jaar

De verkiezing van De Boom van het Jaar en haar Europese equivalent Tree of the Year draaien niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om bomen met een opvallende geschiedenis, legende of functie binnen hun gemeenschap. Kortom, om het verhaal dat deze boom bijzonder maakt. Het doel van de verkiezing is het verhogen van het bewustzijn voor bomen in het algemeen en hun relevantie in de omgeving waarin zij staan.

De Europese verkiezing Tree of the Year bestaat sinds 2011 en wordt jaarlijks georganiseerd door de Environmental Partnership Association. In totaal nemen 16 Europese landen deel. Nederland doet mee sinds 2018. SBNL Natuurfonds in Leersum verwierf in dat jaar het exclusieve recht om de Nederlandse inzending te mogen selecteren.

SBNL Natuurfonds is een non-profitorganisatie die zich sinds 1981 inzet voor de ontwikkeling en het behoud van natuur en landschap op particuliere gronden (met name agrarisch en op landgoederen). Zij doet dit door vanuit verschillende fondsen projecten financieel te ondersteunen die landschapsontwikkeling beogen. Ook ondersteunt de stichting praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek in de natuur. SBNL Natuurfonds heeft de ANBI-status.

De volledige uitslag van de verkiezing

1- De linde naast de pastorie, Maasniel, Limburg: 4334 stemmen
2- De Breytenbachboom, Rotterdam, Zuid-Holland: 3626 stemmen
3- De Kastelein, Oudelande, Zeeland: 1480 stemmen
4- De Poppebeam, Jubbega, Friesland: 1061 stemmen
5- De Kloosterboom, Den Dungen, Noord-Brabant 660 stemmen
6- De Menoraboom, Meppel, Drenthe 467 stemmen
7- De Kroezeboom, Tubbergen, Overijssel 351 stemmen
8- Een echte overlever, Den Ham, Groningen 249 stemmen
9- De Koningsboom, Zeewolde, Flevoland 240 stemmen
10- Een koninklijke boom, Nederhemert-Zuid, Gelderland 173 stemmen
11- Een boom met een oorlogsverhaal, Velsen, Noord-Holland 138 stemmen
12- Een boom met een familiegeschiedenis, Rhenen, Utrecht 89 stemmen