Moeierboom – De Moeierboom staat al 345 jaar symbool voor ontmoeting en verbinding in het hart van Etten-Leur. Weer en wind en menselijke aandacht schonken haar een unieke vorm. De in de samenleving gewortelde linde koestert 1001 gebeurtenissen, verhalen en emoties. Zaken zijn beklonken en prille liefdes zijn tot bloei gekomen onder haar lange knoestige takken. Kunstschilder Vincent van Gogh bewonderde de inspirerende boom. Jong en oud, iedereen houdt van deze groene parel.

Moeierboom

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Nationale verkiezing

De Moeierboom werd in oktober vorig jaar tijdens de nationale verkiezing verkozen tot De Boom van het Jaar 2020 met een overweldigende meerderheid van 3.593 stemmen. Dit jaar doet deze Nederlandse inzending mee met de verkiezing Europese Boom van het Jaar.

boom van het jaar

Verkiezing Europese Boom van het jaar

Van 1 februari t/m 28 februari mogen alle Europeanen een maand lang hun stem uitbrengen op de genomineerde bomen voor de Europese Boom van het Jaar verkiezing. Er wordt gevraagd op twee bomen te stemmen. Aan deze Europese verkiezing nemen 14 landen deel. De uitslag wordt in maart bekendgemaakt in het Europees Parlement te Brussel.

SBNL Natuurfonds roept Nederland op om in ieder geval te stemmen op de Moeierboom via www.deboomvanhetjaar.nl.

Parel in het stadshart

In Etten-Leur staan circa 1.350 linden van verschillende soorten. Hun hartvormige bladeren staan symbool voor de liefde, hun bloesem voor vruchtbaarheid en kalmte. De oudste linde staat op de Markt, de Moeierboom. De Moeierboom is een grootbladige linde (Tilia platyphyllos) die meer dan 345 jaar geleden geplant werd. Dat gebeurde op de plek waar in de Middeleeuwen recht werd gesproken. Een plek waar misdadigers werden veroordeeld en onschuldigen werden vrijgesproken.

SBNL Natuurfonds is een stichting die zich voornamelijk richt op particuliere initiatieven met betrekking tot aanleg en beheer van natuur en landschap. Daarnaast financiert SBNL uit haar wetenschappelijke fonds Croin onderzoeken op het gebied van ecologie. Hierin speelt de boom een essentiële rol. Want behalve dat bomen ware multitaskers zijn, zijn ze ook van belang voor ons mentale welzijn. Met de boom als blikvanger probeert de stichting in de deelnemende landen het grote publiek het belang van groen in de leefomgeving mee te geven.
3 jaar geleden startte SBNL de Boom van het Jaar verkiezing. Bij de verkiezing gaat het niet om de mooiste boom, maar om de verhalen achter de bomen.