handige hulpjes – Iedere hobbytuinier weet dat je zaden het best droog en koel kan bewaren. Sommigen doen dat in een papieren verpakking of in een geseald zakje, zodat de houdbaarheid nog beter is. Echte profs bewaren zaden in de vrieskist, zodat het zaad heel lang zijn kiemkracht bewaart.

Handige hulpjes

Zuurstofloos bewaren zaden

Onderzoek uit 2014 van zadenexperts van de Nederlandse Genenbank, onderdeel van Wageningen UR, toonde aan dat het zuurstofloos bewaren van zaden de beste manier is van zaden bewaren. Dat wil zeggen, na eerst goed drogen en zo snel mogelijk na de oogst. Het vacuüm trekken bleek vooral goed nieuws voor ontwikkelingslanden, waar koel of vrieskoud bewaren niet eenvoudig is.

Voeding een geneesmiddelen

Het principe van zuurstofloos bewaren kennen we al bij voeding en geneesmiddelen, maar werkt dus ook voor zaden van bloemen en planten.

vacuumzakken

Vacuümzakken

Vacuümzakken heb je in het klein. Geschikt om kruiden, groeten, vis en vlees in te bewaren, zodat de smaak en de versheid wordt vastgehouden. Ze zijn er ook in het groot, maar dan voor een heel andere doel. Praktisch als je reist. Wie zijn bagage vacuüm trekt, zoals kleding en strandtextiel, kan veel meer meenemen en sjouwt minder. En wat te denken van het vacuüm trekken van beddengoed, de grootste ruimtevreter in onze slaapkamerkasten.

Het vacuüm trekken kan met stofzuiger, een speciale pomp of door te rollen. Een terugslagklep zorgt ervoor dat lucht wel uit de zak kan ontsnappen, maar er niet in terug kan stromen.

zaden bewaren

Droog

Wat voor zaden geldt, gaat ook op voor textiel. Zorg ervoor dat het altijd 100% droog is voor het vacuüm trekken. Anders kunnen diverse organismen alsnog de boel bederven.

Vacuümzakken zijn dus handige hulpjes in huis en tuin. Je verpakt er luchtdicht je zaden en voedsel in en je seizoenskleding en beddengoed. Het een met behoud van smaak en het ander zonder zijn frisheid te verliezen.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Hoera voor het nieuwe zaaiseizoen

Fotocredits:
-foto 1: Renee Fisher op Unsplash.
-foto 3: Alfred Quartey op Unsplash.

Meer over zaden en zaaien

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Zaden zaaien, vandaag besteld morgen in huis

Nationale Zaaidag voor bloemen, bijen en betere bodem