Nieuwe zaaiseizoen – Het nieuwe zaaiseizoen is weer begonnen. Zodra de laatste kans op vorst voorbij is, kunnen we weer naar hartelust onze eigen bloemen en groenten gaan verbouwen. Wat is spannender dan zaden kopen en zaaien! Eén met de natuur, handen in de aarde en met toewijding en geduld wachten op al dat prachtige en lekkere wat de bodem ons gaat voorzetten.

Het nieuwe zaaiseizoen

De keuze aan bloemenzaden is enorm. Maar raadpleeg een zaaikalender voordat je aan de slag gaat. Zo kan je een bloeiplan maken waardoor je maanden lang iets aparts in de tuin hebt staan.

nieuwe zaaiseizoen

Lathyrus

Wat denk je van de elegante en smetteloze Lathyrus Odoratus. Een lust voor het oog en de neus. Deze populaire zomerbloeier wordt ook wel de prinses onder de bloemen genoemd. Niet voor niets, want de siererwt was de lievelingsbloem van prinses Juliana. Er is dan ook een zalmroze variant naar haar genoemd.
Lathyrus betovert door haar geur en is een ideale plukbloem. Een feestje in de vaas. Hoe meer je plukt, hoe meer bloemen de plant produceert. Lathyrus Odoratus Royal White heeft lange, stevige stengels, grote bloemen die heerlijke geur. De zelfhechtende klimplant staat het liefst tegen gaas of traliehekwerk.

Pronkerwt

Lathyrus werd in de oudheid door Grieken en Romeinen gebruikt als voedselbron en later in de Middeleeuwen ook geteeld als veevoer. In de 19de eeuw kwam aan het licht dat je door het eten van de plant lathyrisme kon krijgen, een vorm van verlamming. In onze tijd is de uitmuntende pronkerwt een sierplant, die soms nog wel eens deel uitmaakt van een uitgekiend dieet.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Vacuümzakken handige hulpjes in huis en tuin

nieuwe zaaiseizoen

Ridderspoor

Een andere bijzondere bloeier is Ridderspoor, wetenschappelijke naam Delphinium. Vooral de blauwe varianten maken indruk, bijvoorbeeld de frisse Delphinum Frosted Skies met een verloop van donkerpaars naar blauw en wit.
Ridderspoor is prachtig in de tuin, als droogbloem en in de vaas. Ook hier geldt, blijf je ze plukken (of snijden), dan blijven ze bloeien. Hoe mooi wil je het hebben. Behalve in blauw is Ridderspoor er in paars, roze, wit en geel. De bloemen bevatten nectar die insecten zoals hommels en bijen aantrekken.

In de middeleeuwen werd ridderspoor geteeld in kloostertuinen, later werd het populair als sierplant in tuinen en parken. In de natuur groeit ridderspoor vooral in open graslanden en bosranden.

Dolfijn

De oude naam “ridderspoor” komt van de vorm van de bloemen. Die vertoonden gelijkenissen met de sporen die een paardrijdende ridder achterliet. “Delphinium” is afgeleid van het Latijnse woord “delphinus”, wat dolfijn betekent.