HONSELERSDIJK – Varens. Als buiten nog bijna alles kaal is, creëer je binnen een groene oase met de groene veren van varens in alle soorten en maten.
Als je eens om een mindful-ervaring verlegen zit: niets is zo beeldschoon als een opgerold varenblad dat zich in een paar dagen tijd ontrolt tot een sierlijk lang blad dat lijkt op een groene veer.
Varens zijn er met dichte bladeren, met ronde blaadjes, met krullen en met sprieten. Zet verschillende soorten bij elkaar en je hebt al snel de aanblik van een botanische verzameling waarin van alles te bekijken is, zonder dat groen het hele interieur overheerst.

 

varens

 

Varens

Woonplanten van de maand februari

Varens zijn oerbewoners van de aarde, er zijn fossiele resten gevonden van zo’n 420 miljoen jaar oud. Ooit waren het waterplanten, die evolueerden tot sporenplanten aan de wal.
Er zijn 40.000 verschillende soorten, vrijwel allemaal kruidachtige planten die zich niet aan het standaard bouwplan (wortel-stengel-blad) houden, maar ook eigenzinnig grossieren in luchtwortels, schijnstammen, bladschijven en andere hoogst originele onderdelen.
Die evolutie heeft varen geholpen te overleven en maakt ze tot een zeer gevarieerde groep waarmee altijd iets te beleven valt.

 

varens

Verzorging

– Varens staan graag licht, maar niet in de volle zon.
– Geef geen water in het hart, maar op de aarde en zorg dat de kluit altijd vochtig is.
– Varens gedijen goed op een plek met een hoge luchtvochtigheidsgraad zoals de keuken en de badkamer.
– Staat je varen in een ruimte met droge lucht, zet de sierpot dan in een schaal met water, dat om de plant kan verdampen.
– Wekelijks een beetje voeding geven houdt een varen in topconditie.
-Sproeien, nevelen, dampen, varens vinden het allemaal het einde.

 

Varens helpen de lucht in huis te zuiveren. Als ze zelf voldoende vocht krijgen, helpen ze ook de luchtvochtigheidsgraad in huis gezond te houden, zodat je minder snel last hebt van een droge huid.

 

Zie voor tuinplanten van de maand dit artikel op GroenVandaag: Tuinplanten van de maand februari.

Met dank aan mooiwatplantendoen.nl
Foto-credits: Bloemenbureau Holland