Tuinplanten van de maand februari – Voor wie niet kan wachten om de tuin tot leven te brengen, zijn voorjaarsverrassingen als hazelaar (Corylus avellana Concorta’), scheefkelk (Arabis), sleutelbloem (primula) en blauwkussen (Aubrieta) een uitkomst. Niet alleen bloeien ze vroeg, de laatste twee gooien er later in het jaar vaak een tweede ronde tegenaan. En hazelaar levert dan een mooi groen decor, dat in de herfst verkleurt om in de winter weer de decoratieve kronkelende takken te laten zien. Zo verrassen deze tuinplanten je eigenlijk het hele jaar door.

Tuinplanten van de maand februari

tuinplanten corylus

corylus

Hazelaar (Corylus)

Die ken je vermoedelijk als paastak. De kronkelende kale takken zijn echte blikvangers als de rest van de tuin nog kaal is. Hij bloeit vrij spectaculair op kaal hout met gele slingers vol bloemetjes. En trakteert na de bloei op zachte, golvende blaadjes en, als je een beetje geluk hebt, op lekkere hazelnoten.

primila

Sleutelbloem (Primula)

Een van de vroegste tuinbloeiers. Van wit en pastels tot knalroze, felrood en dieppaars (en soms zelfs in twee kleuren tegelijk). Het zonnige hartje lokt de eerste insecten die op hun beurt weer de rest van de tuin op gang brengen. Deze allrounder is geschikt voor gebruik in bakken, volle grond en rotstuinen.

tuinplanten aubrieta

aubrieta

Blauwkussen (Aubrieta)

Een sterke bodembedekker die het ook goed doet in bakken. Naast blauw zijn ze er ook in paars, lila, violet roze en wit. Voor allemaal geldt dat ze graag een vrij droog en warm plekje hebben, bij voorkeur in rotstuinen, rond muurtjes en tussen bestrating. Blijft laag en groeit in de breedte.

tuinplanten aranis

arabis

Scheefkelk (Arabis)

Hangt graag over een muurtje, nestelt zich gretig in een rotstuin en vormt, eenmaal op dreef, een mooi dik groen tapijt met talloze violette en roze bloemen. Die trekken veel hommels, bijen en insecten aan: de beste manier om je tuin op een natuurlijke manier tot leven te brengen.

Al deze planten zijn vroege bloeiers en hebben wortels op het Europese continent. Scheefkelk komt uit de Kaukasus; sleutelbloem is een alpenbewoner en blauwkussen groeit vooral in Zuid-Europa in bergachtige gebieden, tussen rotsen en stenen. 
De hazelaar verblijft al eeuwenlang in de buurt van mensen. Niet alleen om de noten, maar ook omdat aan de plant allerlei spirituele eigenschappen wordt toebedacht.

Meer bloeiers voor deze maand zien, lees dit artikel op GroenVandaag: Winterbloeiers: woonplanten van de maand februari (2018).

Met dank aan mooiwatplantendoen.nl

Foto-credits: Bloemenbureau Holland en Iverde.