Vaste planten – Ieder seizoen verrast worden door de fraaiste vaste planten. Elke plant heeft zijn eigen periode waarin hij op zijn mooist is. Je plant het best in het najaar. Met een beetje geduld laten ze zich vervolgens van hun mooiste kant zien in de verschillende seizoenen.

Vaste planten

Aster ageratoides ‘Starshine’ – Anemone hybruda ‘Honorine’ Jobert

Herfstbloeiers

In de herfst bloeien planten die vaak sterke en heldere kleuren hebben. Prachtige herfstbloeiers zijn: Herfstaster, Herfstanemoon, Hemelsleutel (Sedum) en Zonnehoed (Rudbeckia).

Viola sororia ‘Albiflora’ – Helleborus hybr. ‘Yellow Speckled’

Mooi in de winter

Vaste planten die in de winter bloeien zijn schaars, maar toch zijn er enkele die helemaal opleven en alle aandacht naar zich toe trekken. De kerstroos (Helleborus) is er zo een. Vooral de Helleborus orientalis hybridus met zijn fantastische kleurenpalet is heel populair. Maar ook winterviooltje (Viola) is een fleurige blikvanger in de wintertuin.

De beste tijd om te planten

Ongeacht wanneer ze bloeien geldt voor de meeste dat de herfstmaanden bij uitstek geschikt zijn om ze te planten. Dit komt omdat dit een rustperiode voor ze is zonder groei of bloei. Als het nog niet vriest hebben ze alle tijd om nieuwe wortels te vormen. In het voorjaar kunnen de planten hierdoor meteen water en voedingsstoffen opnemen.

Sedum Herbstfreude – Rudbeckia fulgida Gold Sturm

Mooi zonder de bloei

Er zijn ook vaste planten die, buiten hun bloeiperiode, een opvallende verschijning zijn door hun fraaie bladeren. Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera macrophylla), Schuimkaars (Tiarella) en hartlelie (Hosta) zijn daar goede voorbeelden van. Door varens, siergrassen en wintergroene bodembedekkers te planten voorkom je kale plekken en blijft je tuin het hele jaar vrolijk.

Op www.perennialpower.nl staat nog veel meer informatie om inspirerende ideeën op te doen.

Nog meer over vaste planten weten?

Lees dan deze artikelen op GroenVandaag:

10 planten die het goed doen op kleigrond

10 planten die het goed doen op veengrond

10 planten die het goed doen op zandgrond