Veelbloemige lupine. Lupine is een eindeloos bloeiende zomerbloeier, dus een aanwinst voor de tuin. Een evergreen, modern en klassiek tegelijk. Lupine huist al heel lang in onze tuinen, omdat het zulke opvallende en veelbloemige planten zijn, die bovendien insecten lokken met hen kleurrijk blad en nectar.

Veelbloemige Lupine

Tuinfakkels

Lupine kwam in de eerste helft van de 19e eeuw als tuinplant vanuit Noord-Amerika naar Europa. Sindsdien hebben kwekers veel nieuwe rassen ontwikkeld. Al in knop zijn ze aanlokkelijk. Van mei tot augustus vormen de van onder naar boven bloeiende aren vrolijke fakkels in de tuin. Druppeltjes water blijven als glinsterende pareltjes op het lichtbehaarde blad liggen. De bloemen verspreiden een zoete, kruidige geur. Bijen en vlinders zijn dol op hun nectar.

LEESTIP: Lees ook over deze sterke zomerbloeier op GroenVandaag: Beacon® Impatiens resistent tegen valse meeldauw

zomerbloem

Lupinus, wolf

De Latijnse naam is Lupinus; lupus betekent wolf. Hierover doen vele verhalen de ronde. Zo zouden de grijsachtige, wollige peulen die na de bloei verschijnen, op de pels van een wolf lijken. De plant groeit tot ruim een meter hoog en past perfect in een gemengde border. Ook is het een mooie blikvanger in een geveltuin. Lupine combineert goed met luchtiger groeiende planten als duizendblad (Achillea) of zomeraster (Kalimeris).

Zet ‘m in de zon

Lupines zijn makkelijk. Het enige wat deze zomerbloeiers ze nodig hebben is een zonnige plaats, op zure tot neutrale, goed waterdoorlatende grond. De veelbloemige Lupine wortelt diep; geef als de plant eenmaal is gesetteld alleen bij langdurige droogte water. Bemesten hoeft niet. Ze vangen, zoals veel andere vlinderbloemigen, stikstof uit de lucht en slaan dit op in wortelknolletjes. Wil je een tweede bloei? Knip uitgebloeide bloemen weg en geniet tot eind september van de nieuwe bloemen.

Lupine tips

  • Lupine groeit prima in potten. Zorg dat de pot ruim en diep is.
  • Wil je meer lupineplanten in je tuin? Deel de plant om de drie jaar in stukken, dit heet scheuren. Dat kan in maart, na de vorst, en september/oktober, na de zomerhitte.

Kijk op www.perennialpower.nl voor meer informatie over vaste planten.

Fotocredits: iVerde